Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete UL se predstavlja na sejmu Ambient Ljubljana 2012

 

Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete UL se predstavlja

na sejmu Ambient Ljubljana 2012 s študijskimi programi lesarstva in dosežki na področju trajnostne pridelave, predelave in uporabe lesa.
Lokacija: GR, DVORANA B2-KLET, POVODNI MOŽ


Premalo se zavedamo dejstva, da z uporabo lesa bistveno pripomoremo k blažitvi podnebnih sprememb, saj les nastaja s procesom fotosinteze iz CO2 in vode. Z uporabo lesnih izdelkov je CO2 v izdelkih vezan še desetletja ali celo stoletja. Iz lesa je mogoče narediti skoraj vse: od objektov (stavb), visoko tehnološko razvitih in oblikovanih izdelkov, do celuloze ter papirja. Predstavlja pa tudi surovino za številne kemične snovi, ki jih sedaj pridobivamo iz fosilnih materialov, kot so goriva, barve, lepila, izolacijski in polimerni materiali, karbonska vlakna, zdravila itd. Iz lesa seveda še naprej izdelujemo tudi tradicionalne izdelke. Poraba energije za njihovo izdelavo je praviloma manjša, kot če bi jih izdelali iz drugih materialov. Predelava lesa zahteva manj energije, vendar je delovno intenzivna ter omogoča človeku in okolju prijazna delovna mesta. Obenem lesni proizvodi ustrezajo načelom trajnostnega razvoja ter sovpadajo tudi z okolju prijazno  turistično usmerjenostjo Slovenije.


Sodobne tehnologije in okoljevarstveni problemi zahtevajo nova poglobljena znanja o lesu. K uravnoteženi in tehnološko vrhunski predelavi lesa lahko pomembno prispevajo naše izobraževalne in raziskovalne ustanove. Izobraževanje in raziskovanje s področja lesarstva je v Sloveniji na izjemno visoki in s svetom primerljivi znanstveni ravni. Les je nenadomestljiva dobrina človeštva, zato potrebujemo dobre strokovnjake, ki se bodo ukvarjali z vsestransko problematiko lesa.


Na sejmu bo Oddelek predstavil tudi možnosti za sodelovanje z lesnimi podjetji na področju tržnih raziskav in optimizacije poslovanja v lesnih podjetjih.

Vljudno vabljeni!

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.