Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Sejem Agra 2017 - Okrogla miza "Leto dni po ustanovitvi SiDG"

V sklopu sejma AGRA 2017 v Gornji Radgoni je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dne 27.8.2017, organiziralo okroglo mizo na temo poslovanja podjetja Slovenski državni gozdovi (SIDG). Svoje poglede so predstavili državni sekretar za gozdarstvo mag. Marjan Podgoršek, direktor SIDG Zlatko Ficko, direktor GZS, Združenja lesne in pohištvene industrije (ZLPI) Igor Milavec in prokurist podjetja LUMAR, Milan Lukič.

Splošna ocena je bila, da je zastavljena smer upravljanja z državnimi gozdovi pravilna. S spreminjanjem pravilnika o razvrščanju lesa in pravil, ki določajo trgovanje z gozdnimi lesnimi sortimenti pa bi moralo biti poslovanje SIDG  v letu 2018 še boljše. Kot poglavitna pomanjkljivost pa je bilo navedeno premalo dodelano uvajanja novih pravil v prakso. Zaradi tega so se cene za določene sortimente v avgustu neupravičeno povečale. 

Poudarjeno je bilo tudi, da je ZLPI podpiral upravljanje gozdov s strani države predvsem zato, ker ima država naravni interes za pridobivanje dohodkov tudi iz novih lesno predelovalnih kapacitet, torej iz novih davkov in prispevkov. Ocena gospodarstva pa je bila, da ima sedaj SIDG prevelik poudarek na doseganje visokih prodajnih cen GLS, kar bo potrebno v bodoče uravnotežiti.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.