Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: »BIM – kaj nam prinaša in kako se nanj pripravimo«

25. aprila 2018 se je odvila delavnica z naslovom »BIM – kaj nam prinaša in kako se nanj pripravimo«.
Uporaba BIM se zelo hitro širi in pomeni bistven premik pri načinu projektiranja, gradnje in upravljanja stavb. Po informacijah, ki jih imamo, je na primer, na Švedskem uporaba BIM že predvidena kot obvezna pri vseh investicijah v javne objekte, kar pomeni, da se brez 3D modelov izdelkov za vgradnjo, sploh ne morete več vključiti v tovrstne operacije.
Informacijski model objekta (BIM - Building information modeling) predstavlja nov sodoben proces načrtovanja, gradnje, vzdrževanja do razgradnje objektov na koncu njihove življenjske dobe.
Predstavlja integriran proces vseh udeležencev projekta na skupnem digitalnem modelu in popoln nadzor nad informacijami skozi ves življenjski ciklus objekta.

Osnova je izdelava 3D gradnikov objekta, se pravi 3D modelov izdelkov, ki se vgrajujejo v stavbo oz. določen objekt. Uporaba BIM-a se zelo hitro širi in pomeni bistven premik pri načinu projektiranja, gradnje in upravljanja stavb. Po informacijah, ki jih imamo, je na primer, na Švedskem uporaba BIM že predvidena kot obvezna pri vseh investicijah v javne objekte, kar pomeni, da se brez 3D modelov izdelkov za vgradnjo, sploh ne morete več vključiti v tovrstne operacije! 

Delavnico je vodila dr. Malovrh Rebec (ZAG), kjer je predstavila kaj je BIM, delovanje, funkcije, prednosti, primere dobrih praks izvedenih objektov ter kako se lotiti uvajanja BIM. Delavnica je bila namenjena vsem, ki se neposredno in posredno vključujejo v gradbene projekte oz. proizvajajo izdelke za vgradnjo v objekte.

      

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.