Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: SRIP PSiDL na kongresu »FUTURE OF BUILDING« na Dunaju

V okviru aktivnosti SRIP PSiDL, stebra LES za krepitev internacionalizacije članov, so se GZS-Združenje lesne in pohištvene industrije, Jelovica Hiše, Fakulteta za dizajn in Lesarski grozd, 8. in 9. maja udeležili mednarodnega kongresa »FUTURE OF BUILDING« na Dunaju.

Kongresa se je udeležilo preko 500 obiskovalcev iz 40 držav, ki so poleg novih znanj o inovativnih rešitvah, trajnostnih zgradbah in prihodnjih trendih v gradbeništvu, imeli tudi rekordno število b2b sestankov. Poleg tega so se udeleženci lahko preko študijskih ogledov seznanili s primeri dobre prakse Smart City rešitev, sodobne [zelene] arhitekture in visokotehnoloških rešitev. Tudi na primerih gradnje z lesom.

Opaziti je izrazit je trend v smeri prefabricirane modularne, industrijske gradnje (predvsem več-stanovanjskih in javnih objektov), tako lesene kot »betonske«. Pa seveda uvajanje Building Information Modelling (BIM), digitalizacije gradnje ter doseganje energetske učinkovitosti stavb oz. energetske samozadostnosti stavb vezane na okoljske spremembe. Zanimivi so bili primeri rešitev za 3D tiskanje z betonom. Poleg uvajanja BIM se napoveduje tudi že avtomatsko pregledovanje elektronskih gradbenih projektov s pomočjo umetne inteligence. Kakor tudi glasovno komuniciranje z bazami podatkov gradbenih projektov in robotizirano varjenje armatur.

V središču pozornosti je bila tudi lesena gradnja, ki z uporabo lepljenih nosilcev, CLT, prefabriciranih modulov in sodobnih pristopov pri načrtovanju in izvedbi gradbenih projektov vse bolj prihaja v ospredje, tudi na področju večjih, tehnično zahtevnih in več etažnih objektov.

Na kongresu smo si lahko ogledali tudi več stavb in primerov dobre prakse lesene gradnje; Lesen začasni parlamentarni paviljon iz lesnih modulov, ki jih je mogoče ponovno uporabiti (LucasLang) postavljen v palači Hofburg, regalno skladišče Cargo Partner v celoti iz lepljenih nosilcev (Wiehag), velikosti 10.000 m2, višine 20 m ter hotel Moxy izdelan iz CLT in fasadnih prefabriciranih modulov,  na letališču Dunaj.

Kongres je poleg strokovnih vsebin ter ogledov stavb omogočal tudi zelo pestro b2b dogajanje.

Vredno ogleda v letu 2019!


    

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.