Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Les je bistvenega pomena za izgradnjo brez-ogljičnega bio-gospodarstva

Evropska konfederacija lesnopredelovalne industrije CEI-Bois poziva politiko, naj les postavijo v središče načrtov za zmanjšanje emisij in doseganje brez-ogljičnih ciljev.

V nedavno objavljeni knjigi "Wood: Building the Bioeconomy" CEI-Bois navaja, kako lahko EU zmanjša emisije z uporabo nizkoogljičnih, obnovljivih, bioloških nadomestkov, kot je les namesto visoko ogljičnih materialov, kot so beton, jeklo in plastika. 

Iz publikacije je razvidno, da je to dobro ne samo za podnebje, temveč tudi za celotno gospodarstvo. Povečanje uporabe evropskih lesnih izdelkov na svetovnih trgih gradbeništva, tekstila in plastike bi lahko prineslo kar 60 milijard evrov prihodkov.

"Če želimo obnoviti ravnovesje v ozračju, moramo najprej zmanjšati emisije, hkrati pa povečati zmogljivost globalnega ponora ogljika," je dejal Patrizio Antonicoli, generalni sekretar CEI-Bois.

„Gozdovi in ​​les so del obeh rešitev, saj absorbirajo ogljik iz ozračja in ga shranjujejo v lesnih izdelkoh. Les je mogoče predelati v gradbene proizvode z visoko dodano vrednostjo, pri čemer se uporabi le del energije in ogljika, ki bi ga potrebovali drugi materiali. "

"Bolj kot bodo vlade v Evropi lahko podpirale in vlagale v predelavo in uporabo lesa ter nove produkte iz lesa, toliko bolj lahko bioekonomija pomaga odpraviti škodljive vplive človeške dejavnosti na podnebje in okolje ter izpolniti naše obveznosti iz Pariškega sporazuma."

Publikacija "Wood, Building the Bioeconomy" je namenjena razkrivanju prednosti uporabe lesa. Les je obnovljiv, trajnosten in ga je mogoče uporabiti, ponovno uporabiti in reciklirati. Je vzorčni izdelek za prehod Evrope v krožno gospodarstvo, katerega namen je povečati globalno konkurenčnost, spodbuditi trajnostno gospodarsko rast in ustvariti nova delovna mesta.

Brezplačno kopijo publikacije "Wood, Building the Bioeconomy" lahko prevzamete TUKAJ.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.