Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Evropske na gozdu temelječe industrije so skupaj predstavile svojo vizijo do leta 2050 in svojo bistveno vlogo pri prispevanju k cilju ogljične nevtralnosti

Leta 2018 je Evropska komisija predstavila svojo vizijo "Čist planet za vse", dolgoročno strategijo za uspešno, sodobno, konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Leta 2019 je agenda von der Leyen za Evropo predstavila European Green Deal, ki naj bi postal prvi evropski podnebni zakon, ki je cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 vključil v zakonodajo. V odgovor na to ambiciozno agendo so Evropska konfederacija lesnopredelovalne industrije (CEI-Bois), Konfederacija evropskih papirnih industrij (CEPI), Evropska federacija proizvajalcev lesnih plošč (EPF), Evropska konfederacija industrije pohištva (EFIC), Bioenergy Europe in Tehnološka platforma gozdnega sektorja (FTP), skupaj predstavile svojo  Vizijo na gozdu temelječe industrije do leta 2050 in njihovo bistveno vlogo pri prispevanju k cilju ogljične nevtralnosti.

Vizija zajema celotno vrednostno verigo gozdnih izdelkov v celotni EU, od lastnikov in upravljavcev gozdov do transformacijskih industrij, akademskih krogov, pa tudi raziskav in razvoja. Osredotoča se na gozdu-temelječe rešitve in na to, kako pomagajo izpolniti nastajajoča pričakovanja evropskih državljanov.

Evropske na gozdu-temelječe industrije imajo pomembno vlogo pri krepitvi evropskega krožnega biogospodarstva z nizkimi emisijami ogljika, saj zagotavljajo pameten industrijski ekosistem, kjer se materiali, stranski proizvodi in ostanki dobavljajo v različnih delih vrednostne verige, da bi kar najbolje izkoristili vire, vključno z s ponovno uporabo in recikliranjem. Posledično, prispeva k maksimiranju vpliva na blažitev podnebnih sprememb celotnega sistema, hkrati pa se družbi zagotovi tudi druge koristi od gozda.

„Zavezo na gozdu temelječe industrije vidimo kot dober način za opolnomočenje potrošnikov in jim ponujamo več možnosti izbire podnebju prijaznih izdelkov. Rešitve na osnovi lesa omogočajo mnogim sektorjem, da že danes zmanjšajo svoj okoljski odtis, vključno z gradbeništvom", je dejal Patrizio Antonicoli, generalni sekretar CEI-Bois.

Za uresničitev te vizije so na gozdu temelječe industrije opredelile 5 ambicioznih ciljev za zagotavljanje trajnostnega in vključujočega podnebno nevtralnega gospodarstva:

  • dekarbonizacija Evrope 2050 z nadomestitvijo kritičnih ali CO2-intenzivnih surovin in fosilne energije z na gozdu zasnovanimi alternativami
  • izkoreninjenje odpadkov v krožnem gospodarstvu z zapiranjem materialnih zank s sektorskim ciljem najmanj 90% zbiranja materiala in 70% stopnje recikliranja
  • povečanje učinkovitost ravnanja z viri v industrijski vrednostni verigi na gozdu temelječih industrij s povečanjem produktivnosti na vseh področjih (vključno z materiali, proizvodnjo in logistiko)
  • zadostiti naraščajočemu povpraševanju po surovinah s povečanjem novih sekundarnih tokov in zagotavljanjem primarne oskrbe s surovinami iz gozdov, ki se trajnostno upravljajo
  • zadovoljiti naraščajoče povpraševanje po podnebju prijaznih izdelkih s povečanjem uporabe lesa in izdelkov na osnovi lesa v našem vsakdanjem življenju.

Na gozdu temelječi sektor lahko z raziskavami in inovacijami, prebojnimi tehnologijami, večjim recikliranjem in ponovno uporabo postane najbolj konkurenčen in trajnosten ponudnik ogljično nevtralnih rešitev.
"Naše rešitve so sestavljene iz materiala, ki prihaja iz obnovljivih in naravnih virov - evropskih gozdov. Gozdovi EU s trajnostnim upravljanjem danes ustvarjajo splošen vpliv na blažitev podnebja, ki znaša 13% evropskih emisij toplogrednih plinov in še naprej absorbirajo CO2", pravi Jori Ringman, generalni direktor Cepi. Vizijo podpirajo tudi evropski lastniki gozdov, kmetje, tiskarstvo, industrija parketa in kmetijski pogodbeniki.

GZS-ZLPI polno podpira Vizijo 2050, ter jo jemlje kot podlago za razvoj strateških smernic za razvoj Slovenske lesno-predelovalne panoge v naslednjem obdobju.

Polno verzijo Vizija 2050 najdete TUKAJ.
Povzetek vizija najdete TUKAJ

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.