Arhiv: Uspešen obisk delegacije v Turčiji

Med 25. in 29. marcem 2012 se je v Turčiji v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije mudila gospodarska delegacija sedemnajstih slovenskih podjetij s področij telekomunikacij, energetike, strojne in elektroindustrije, pohištvene industrije, tekstilne industrije ter informacijskih tehnologij, izobraževanja in logistike.

Program delegacije, ki je obiskala tri turška mesta – Maniso, Izmir in Carigrad, je obsegal številne poslovne dogodke in obiske, pri njegovi razsnovi in izvedbi pa so sodelovale tudi lokalne gospodarske zbornice in Generalni konzulat Slovenije v Carigradu. Namen vseh aktivnosti je bil najti primerne poslovne turške partnerje, s katerimi bi slovenska podjetja v delegaciji lahko prišla do novih poslov. Po drugi strani je gospodarska delegacija skozi obiske posameznih industrijskih con in turških multinacionalk želela pridobiti dodatne informacije o sodobnem turškem trgu.

V vseh treh mestih so bili organizirani poslovni forumi s srečanji slovenskih in turških gospodarstvenikov, ki se jih je udeležilo preko sto turških podjetij in na katerih je bilo izvedenih preko 250 bilateralnih sestankov. Gospodarska delegacija je dodatno obiskala industrijski coni v Izmirju in Manisi, ekonomsko univerzo v Izmirju, v Carigradu pa je tamkajšnji Generalni konzulat pripravil tudi sprejem za člane delegacije in posebej vabljena turška podjetja. Na osnovi vnaprej prijavljenih poslovnih interesov članov delegacije so bila za posamezna podjetja organizirana še dodatna poslovna srečanja na sedežih turških podjetij.

Člani gospodarske delegacije so bili zadovoljni z rezultati aktivnosti med obiskom, tako z na novo vzpostavljenimi kontakti kot tudi z ostalimi pridobljenimi poslovnimi informacijami. Pri tem se zavedajo, da bo glede na specifičnost turškega trga potrebno aktivno pristopiti k nadaljevanju komunikacije s potencialnimi poslovnimi partnerji.

Turčija se kljub globalni krizi pospešeno razvija in beleži nadpovprečno gospodarsko rast. Njena mlada in vse bolj izobražena populacija ter hitro razvijajoči se domači potrošniški trg so magnet za tuja gospodarstva tako na področju blagovne menjave in storitev kot tudi na področju neposrednih tujih naložb v državo. Turčija že danes sodi ob bok BRICS držav, in to mora s svojim deležem pri agresivnem trženju izkoristiti tudi slovensko gospodarstvo.

Gospodarska zbornica Slovenije bo že v kratkem nadaljevala z izmenjavo obiskov; do junija jo bosta namreč obiskali dve turški gospodarski delegaciji. Prav tako je Gospodarska zbornica Slovenije na voljo svojim članom z obsežnim naborom turških poslovnih kontaktov kot tudi drugimi informacijami o priložnostih na turškem trgu.

Fotogalerija