Arhiv: Obisk ganskih podjetij na GZS

Center za mednarodno poslovanje pri GZS je v četrtek, 17. maja 2018, ob obisku podjetij iz Gane, organiziral bilateralna srečanja s slovenskimi podjetji.


 Republika Gana je obmorska Afriška država s 27 milijoni prebivalcev. Približno 28 odstotkov je zaposlenih v storitvenem sektorju, med pomembnejše panoge gospodarstva pa spadajo industrija, telekomunikacije, rudarstvo in energetika. Gana predstavlja 82. največje izvozno gospodarstvo na svetu (Slovenija se nahaja na 62. mestu), največji izvozni trgi Gane pa so: Švica, Indija, Združeni arabski emirati, Kitajska, Vietnam, Nizozemska ter sosednja Burkina Faso. Najpomembnejši izvozni produkti so surova nafta, zlato, kakav, les, boksit in aluminij.

 Pomemben del ganskega gospodarstva predstavlja tudi kmetijstvo, ki ustvari kar 18 odstotkov celotnega BDP države.  Zato je razumljivo, da je kar četrtina gostujočih ganskih podjetij izrazila interes po srečanju s slovenskimi podjetji, ki neposredno ali posredno delujejo v tem sektorju. Skladno z razvojem vseh sektorjev gospodarstva, država posveča posebno pozornost razvoju informacijske tehnologije. Ravno ta je ob obisku poslovne delegacije predstavljal največji interes za slovenska podjetja, saj se skoraj polovica slovenskih sogovornikov na mreženju ukvarja s tovrstno dejavnostjo.

 

Poleg podjetij iz omenjenih dejavnosti so se na bilateralnih sestankih srečali še ganski in slovenski predstavniki turizma, bančništva ladijskega transporta, Inštituta uporabnih znanosti Legon ter v letu 2017 oblikovanega Ministrstva za razvoj podjetništva.

 Srečanja se je udeležilo skupno 37 predstavnikov ganskih in slovenskih podjetij in institucij. Relativno velika udeležba kaže na obojestransko zanimanje za sodelovanje na področju gospodarstva, ki prispeva k gradnji prijateljskih odnosov med Slovenijo in Gano.  

 

Fotogalerija