Arhiv: Na tuje trge s pomočjo državnih spodbud

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so v torek, 28. avgusta 2018, predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) predstavili niz obstoječih in novih instrumentov za sofinanciranje aktivnosti malih in srednjih podjetij v mednarodnem poslovanju.

 

Kot je uvodoma poudaril Aleš Cantarutti, državni sekretar na MGRT, so z dogodkom želeli ne le predstaviti vrste spodbud, temveč tudi pridobiti mnenja in izkušnje dejanskih in potencialnih upravičencev, da lahko kvalitetnejše načrtujejo, izvajajo in vodijo nadaljne ukrepe za spodbujanja izvoza. »Podjetja in institucije pozivamo k aktivnemu sodelovanju in dialogu tudi preko GZS, ki je ključni vezni člen med gospodarstvom in državo«.

 

V nadaljevanju je izpostavil tudi veliko zanimanje za spodbude za partnerstva za nastop na tretjih trgih, »saj je naslednja gospodarska kriza pred vrati, le-ta se bo poznala predvsem na trgih EU, zato je potrebno izvoz razpršiti in se opogumiti tudi za trge izven EU, kjer so večje vstopne ovire«.


 

MGRT je poleg vključevanja dodatnih instrumentov zagotovil bistveno večja sredstva na posameznih elementih. Pri snovanju le-teh so upoštevali tudi s strani uporabnikov najpogosteje omenjeno oviro – t.j. prevelik obseg administrativnega dela, vezanega na prijavo in kasnejše poročanje. Zato so ukrepali v smeri poenostavitve. Spodbude so oblikovane glede na potrebe uporabnikov – podjetij in njihove stopnje internacionalizacije, od tistih v začetni fazi, razvijajočih se, ter bolj zrelih izvoznikov.

 


Predstavitvi so prisluhnili predstavniki podjetij in institucij, ki so bili v nadaljevanju pozvani tudi k vprašanjem oziroma komentarjem na predstavljeno vsebino. Podjetniki v večini pozdravljajo ukrepe, želijo pa si še več sredstev. Komentarji so bili konstruktivni, predstavljene pa so bile tudi nekatere specifične situacije zainteresiranih podjetij, ki jih bodo v nadaljevanju reševali na individualnih sestankih na MGRT.

 


Kot že omenjeno, so spodbude namenjene predvsem malim in srednjim podjetjem. Predstavniki MGRT pozivajo podjetnike, naj kandidirajo za pripravljene spodbude, pri čemer puščajo odprta vrata za vsa vprašanja in predloge.

 

V spodnji priponki je na voljo Power Point predstavitev z včerajšnjega dogodka.

 

MGRT in GZS pa si želita dialoga tudi z velikimi podjetji, zato načrtujemo v kratkem Razvojni dialog med državo in gospodarstvom za industrijo 4.0 (datum dogodka še ni znan).

 


Program in možnost prijave bosta na voljo v kratkem, zato zainteresirani spremljajte naša obvestila oz nas nagovorite na spodnji kontakt.

 

Oba dogodka organizira MGRT v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in GZS.

 

 

Kontakt:

Vanja Bele

01 5898 113

vanja.bele@gzs.si

Pripete datoteke

Fotogalerija