Arhiv: Visoke kazni za nepravilno napotitev delavcev v Francijo

Strokovni seminar Napotitev delavcev na delo v Francijo, 27. september 2018, GZS

 

Gospodarska zbornica Slovenije je v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo organizirala strokovni seminar o napotitvi delavcev na delo v Francijo.

V Francijo, ki je na 5. mestu v zunanje-trgovinski blagovni menjavi Slovenije, se povečuje tudi izvoz slovenskih storitev, zato je poznavanje postopkov napotitve na delo v Francijo izjemnega pomena. Kazni za nepravilnosti so namreč visoke. Polega tega je bila v juliju v EU sprejeta nova direktiva glede napotenih delavcev, ki bo kmalu veljala tudi v francoski zakonodaji.

Udeleženci seminarja so bili podrobno seznanjeni z določili Zakona o čezmejnem izvajanju storitev in obravnavo napotenih delavcev v slovenski zakonodaji, postopki in pogoji

izdaje potrdila A1, davčno obravnavo napotenih delavcev, itd. Pravna služba GZS je povabila sodelujoče k sooblikovanju odprtih vprašanj do zakonodajalcev v zvezi s pospešitvijo ali poenostavitvijo obstoječih ali postopkov v pripravi.

Svetovalka iz Francije podrobno predstavila pravni okvir napotitve delavcev na delo v Francijo in celotni postopek prijave (vrste napotitve, obveznosti delodajalcev pri spoštovanju francoskega delovnega prava, potrebna dokumentacija, prijava na strežnik SIPSI, posebnosti za gradbena in transportna podjetja, kontrola delovne inšpekcije, kazni) kot tudi vsebine , ki so v pripravi sprememb francoske zakonodaje.

Mojca Osojnik, mojca.osojnik@gzs.si

Fotogalerija