Novice


Arhiv: Mednarodna konferenca DeRC 2014

V Ljubljani je 22. in 23. 9. potekala že 4. konferenca podonavske e-regije DeRC (Danube eRegion Conference). Idejni nosilec konference jeMedobčinska pobuda s katero GZS Zbornica osrednjeslovenske regije kot organizator konference sodeluje že 3. leto.

Udeležba na letošnji konferenci je bila rekordna, saj se je različnih tematskih sklopov in diskusij po panelih udeležilo več kot 250 udeležencev iz 20 držav. V okviru konference se pred plenarnim zasedanjem vedno sestanejo člani Skupine ALADIN – (Alpe Adria Danube universities INitiative & Living Lab Heads Meeting), tokrat so se sestali tudi direktorji razvojnih centrov in agencij, da bi razpravljali o vlogi razovjnih agencij v Podonavski regiji, mednarodno srečanje pa je pripravil tudi Svet za inovativnost žensk (SIŽ-WIC).

Ob robu konference pa je potekalo še več bilateralnih srečanj, med drugim z močno kitajsko delegacijo in srečanje nacionalnih koordinatorjev za program Obzorje 2020.

Na 14 panelih so udeleženci razpravljali o projektnih pobudah za hitrejše e-povezovanje, interoperabilnost informacijskih sistemov in uporabniških rešitev na različnih znanstvenih, družbenih in gospodarskih platformah. Na konferenci pa so predstavili tudi več kot 10 prototipov čezmejnega projektnega sodelovanja pri iskanju konkretnih e-rešitev in e-storitev.

Panel eOpening Up Education & Healthy Workplaces je v celoti potekal s prenosom v živo preko multimedijskega portala ZRNO ZDRAVJA. Udeleženci so v živo prisostvovali tudi videokonferenčni povezavi z evropsko agencijo za promocijo zdravja EU OSHA, ki je predstavila e-orodja, namenjena delodajalcem za izvedbo ukrepov na področju promocije zdravja na delovnem mestu. Druga videokonferenca je opozorila na sodobne vidike e-izobraževanja in prednosti, ki jih predstavljajo te oblike za poslovno okolje.

Konferenca je pokazala vrsto priložnosti, ki jih ponuja regijsko sodelovanje in odprla nova aktualna vprašanja čezmejnega sodelovanja. Medobčinska pobuda in GZS Zbornica osrednjeslovenske regije sta tako z zadovoljstvom najavila že 5., jubilejno, konferenco DeRC 2015.

***

Po konferenci sta predstavnika organizatorjev, GZS Zbornice osrednjeslovenske regije in Medobčinske pobude povedala:

Predsednica GZS Zbornice osrednjeslovenske regijeMarta Turk: »GZS se v organizaciji Zbornice osrednjeslovenske regije aktivno vključuje v različne pobude, ki so del aktivnosti v Podonavski regiji in porečja Save. Kot druga največja reka v Podonavju, Sava nudi velik potencial za oblikovanje mednarodnih partnerstev na področju reševanja poplavnosti in poplavne varnosti rek v povodju Save, oblikovanju vodnega transporta in turističnih priložnosti. Površina porečja Save obsega 12 % Podonavja (97 713 km2), reka teče v dolžini 945 km (594 km plovnih poti), ob njej pa živi 9 milijonov prebivalcev, deluje poldrugi milijon podjetij in predstavlja velik gospodarski (energetski, transportni) potencial

Prof. dr. Jože Gričar iz Medobčinske pobude Čezmejno e-sodelovanje v Podonavski regiji in idejni pobudnik Medobčinskega sodelovanja v Podonavski regiji: »Slovenija je z 2 milijonoma prebivalcev sestavni del Podonavja, ki ima 100 milijonov prebivalcev. Podonavje je zanimivo širše in velike države prihajajo v regijo s posli, turizmom in tranzitom. To potrjuje tudi kitajska pobuda za vzpostavitev t.i. e-svilne in e-jantarjeve poti, za operabilnost sistemov na področju logistike, transporta, različnih poslovnih povezav in izmenjave znanja med univerzami v Podonavju in širše. Danes so ključne digitalne povezave, Slovenija pa mora zato izkoristiti svojo e-umeščenost v ta gospodarsko perspektiven prostor.«

 

Z novinarske konference:

Predstavitev konference

 

 

 


Novinarska konferenca, 9. september 2014

 

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.