Novice


Arhiv: PAPIRNA EMBALAŽA ZA ENKRATNO UPORABO PRIJAZNEJŠA DO OKOLJA

Nova študija kaže, da je papirna embalaža za enkratno uporabo prijaznejša do okolja kot plastična embalaža za večkratno uporabo.

 

Nova študija ocene življenjskega cikla (LCA), ki jo je izvedlo svetovalno podjetje Ramboll, kaže na pomembne okoljske koristi izdelkov za enkratno uporabo v primerjavi s sistemi za ponovno uporabo,

zlasti pri varčevanju z emisijami ogljika in porabo sladke vode.

 

LCA primerja vpliv papirne embalaže za enkratno uporabo na okolje in odtis namizne posode za večkratno uporabo v restavracijah s hitrim servisom po Evropi.

Študija upošteva celovito uporabo 24 različnih posod za hrano in pijačo v restavracijah s hitrim servisom, in sicer hladno / vročo skodelico, skledo za solato s pokrovom, zavitek / krožnik / školjko / pokrov, skodelico za sladoled, jedilni pribor, vrečko za cvrtje / košarico karton.

 

Po osnovnem scenariju je večnamenski sistem na osnovi polipropilena odgovoren za več kot 2,5-krat več emisij CO2 in porabo 3,6-krat več sladke vode kot sistem za enkratno uporabo na papirju. Razlog za to je, da je za večnamensko namizno posodo potrebno veliko energije in vode oprati, sanirati in posušiti.

 

»Ko gledamo na različne materiale in vrednostne verige, trajnost zahteva celovit in odprt pristop. Politiki in voditelji industrije morajo sprejemati odločitve na podlagi znanstvenih spoznanj in ne na prepričanjih in predpostavkah. Sprva se morda zdi nerazumljivo, toda študija Rambolla jasno kaže, da so nekateri trajnostni izdelki iz papirja za enkratno uporabo res boljši za okolje kot plastični materiali za večkratno uporabo. Upamo, da bo ta študija Evropski komisiji pomagala pri pripravi političnih ukrepov, ki temeljijo na dejstvih leta 2021, in sicer v okviru pričakovane pobude za trajnostne izdelke, «je komentiral Ignazio Capuano, predsednik Cepi in izvršni direktor Burgo group Spa.

 

Vemo, da so podnebne spremembe največji izziv našega časa in da smo vsi odgovorni za učinkovito zmanjšanje vpliva na podnebje že danes. Pomanjkanje vode je vse večje svetovnega pomena, skupaj z globoko razogljičenjem za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050. Evropska papirna industrija ima edinstveno vlogo v boju proti podnebnim spremembam, saj ponuja takojšnje in cenovno dostopne rešitve. Že danes obstaja 4,5 milijona ton izdelkov za enkratno uporabo iz plastike, ki jih je mogoče nadomestiti s papirnatimi alternativami s takojšnjim pozitivnim vplivom na podnebje. " je dodal Cepi-jev generalni direktor Jori Ringman.

 

Evropska unija bi morala prispevati k ustvarjanju novih trgov za izdelke na biološki osnovi, kot sta papir in kartonska embalaža, ter zagotoviti stalno oskrbo s trajnostno pridobljenimi surovinami, kot sta visokokakovosten papir za recikliranje in sveža vlakna, ki jih je mogoče dati na trg papir za recikliranje izdelki na trgu (preberite naš industrijski manifest Cepi 2030 - 2030 Industry Manifesto).

 

Papirna embalaža je najbolj zbirana in reciklirana embalaža v Evropi. In industrija si želi še boljšega sodelovanja s koalicijo 4evergreen coalition, zvezo več kot 50 podjetij, ki predstavljajo celotno vrednostno verigo embalaže na osnovi vlaken. Zavezništvo si prizadeva za povečanje stopnje recikliranja embalaže na osnovi vlaken do 90% do leta 2030.

Vir: CEPI Asbl

Fotogalerija