Novice


Arhiv: Zajtrk s strokovnjakom

ZAJTRK S STROKOVNJAKOM

 

15. marca ob 9.15
v prostorih Območne zbornice Ljubljana, Dimičeva 9

Člani Mreže za inovativnost so že večkrat opozorili na pomembno vprašanje o pravicah intelektualne lastnine. Zdaj izpolnjujemo zavezo, saj smo povabili na zajtrk strokovnjakinjo dr. Majo Bogataj Jančič, direktorico Inštituta za intelektualno lastnino (IPI), avtorico številnih člankov in soavtorico več knjig s področja interneta in prava intelektualne lastnine.

Njeno raziskovalno in svetovalno delo je osredotočeno zlasti na avtorsko pravo. Sodeluje pri številnih, tudi mednarodnih projektih. Svetuje zasebnim podjetjem in tudi javnim institucijam. Je razsodnica v postopkih za alternativno reševanje domenskih sporov za domenski prostor .si. Vodila je projekt Creative Commons Slovenija, za katerega je zdaj svetovalka vodji za pravna vprašanja. Je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino.

Tema pogovora z dr. Majo Bogataj Jančič:

Varovanje ustvarjalnih in inovativnih dosežkov na trgu

S pravicami intelektualne lastnine spodbujamo ustvarjalnost in inovativnost posameznikov z namenom spodbujanja napredka družbe kot celote. Pravo intelektualne lastnine se v grobem deli na dva sklopa: pravo industrijske lastnine, kamor spadajo patenti, znamke in modeli in avtorsko pravo, kamor spadata avtorska in sorodne pravice.

Vse pravice industrijske lastnine se pridobijo z registracijo. Patent imetniku podeljuje pravico do popolnega nadzora nad izkoriščanjem prijavljenega izuma. Temeljna funkcija znamke je varovanje potrošnikov pred morebitno zmedo glede izvora posameznih izdelkov. Korist pa pridobi tudi podjetje, ki je vložilo čas, trud in finančna sredstva v ugled svojih proizvodov pred konkurenti na trgu, saj registriranega znaka ne sme nihče drug neupravičeno izkoriščati. Podobno funkcijo ima model, ki varuje pojavnost samega izdelka. Patent imetniku podeljuje pravico do popolnega nadzora nad izkoriščanjem prijavljenega izuma.

Vprašanja in komentarji udeležencev zajtrka s strokovnjakom so dobrodošla, zato jih lahko posredujete tudi v naprej na prijavnici.

Zaradi omejenega števila mest vas prosimo za pisno prijavo k udeležbi - prijavnica v priponki.

Za člane Mreže za inovativnost in GZS Območne zbornice Ljubljana je udeležba brezplačna. Prispevek za druge udeležence znaša 10 EUR.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.