Novice


Arhiv: Zagonska podjetja združena pod eno streho

Ljubljana, 6. 12. 2022 - Sekcija startup in scaleup podjetij (SSP) združuje 39 ustanovnih članov. Nastala je na pobudo Gospodarske zbornice Slovenije -  Zbornice osrednjeslovenske regije in Kluba poslovnih angelov Slovenije.

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je na ustanovni seji izpostavil pomen startup in scaleup podjetij za razvojni preboj Slovenije do leta 2030 oziroma za uresničitev ciljev, ki si jih je gospodarstvo zastavilo na nedavnem vrhu.

Generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jernej Salecl je izpostavil, da je pomembno, da podjetja (p)ostanejo glasen, strokoven in konstruktiven generator pobud, programov, ki skozi reprezentativni glas predstavnika gospodarstva, GZS lahko preidejo v dialog z vlado.

Predsednica UO GZS ZOR Marta Turk je spomnila, da startup podjetja že v svojem imenu (zagonska podjetja) prinašajo upanje in spodbudo, da se bo podjetništvo obrnilo k tisti pravi trajnosti, ki bo zagotavljala dolgoročen obstoj, ki bo rešil izzive današnjega časa: pomanjkanje energije, iskanje alternativnih rešitev, zmanjšanje nebrzdanega tekmovanja za profit in večjo odgovornost do okolja in s tem do sebe in naših otrok.

Pobudnika ustanovitve sekcije predsednica Poslovnih angelov Slovenije Nina Dremelj in Blaž Jamšek Duodecim sta na ustanovni seji povedala, da imajo slovenska startup in scaleup težave predvsem pri zagotavljanju svoje konkurenčnosti v globalnem okolju. Zato smo dobre prakse poiskali v tujini, predvsem Veliki Britaniji in ZDA, kot tudi v baltskih držav (Finska in Estonija). Če želimo ustvariti bodoče samoroge, se moramo tudi v Sloveniji zavedati pomembnosti vrednosti, ki jih kreirajo tovrstna podjetja in dejstva, da vrednost ostaja doma. Zato mora država vzpostaviti pogoje za financiranje teh podjetij, omogočiti nagrajevanja zaposlenih z deležem v podjetju in fiskalizacijo spletnega poslovanja, pa tudi davčnih olajšav za investitorje, ki bi sprožile povečanje zasebnih vlaganj v startup in scaleup podjetja.

Svojo izkušnjo z ustanovitvijo enega danes najuspešnejših startup podjetij na področju biotehnologije, Jucy Marbels, je delil njen soustanovitelj in najmlajši član Sekcije, Luka Sinček. Izpostavil je, da so se na domačem trgu, ko so hitro potrebovali sredstva za preboj ideje, soočili s pomanjkanjem razpoložljivih virov lastniškega financiranja in pravno-formalnimi ter administrativnimi ovirami za pridobitev investicije. V drugem krogu financiranja pa so v Ameriki veliko večjo investicijo zaprli hitro in lahkotno. Ambrož Arko iz podjetja Nlaw pa je izpostavil pravne izzive za startup in scaleup podjetja.  

Direktorica GZS Zbornice osrednjeslovenske regije Marjana Majerič pa je za konec povedala, da je nastopil čas, da startup in scaleup podjetja svoj reprezentativni glas skozi GZS pošljejo do ključnih odločevalcev. Potrebno je preiti od besed k dejanjem ter monetizirati davkoplačevalski denar skozi postavitev poslovnega okolja, ki bo nudil podjetjem in zaposlenim možnost povratne zanke do slovenskega proračuna. Beg možganov in inovativnih podjetij z visoko dodano vrednostjo v okolja spodbudnejša za rast se lahko ustavi tako, da startup in scaleup podjetja, kot investitorji dobijo ekosistem z enostavnim investicijskim in davčnim sistemom. 13.12.2022 bo predsedstvo Sekcije vladi te vsebine tudi predstavilo.

Ustanovni člani Sekcije startup in scaleup podjetij so si za delovanje zastavili pet ključnih ciljev:

1)    Strokovni, ekonomski in finančni razvoj članov skozi izmenjavo znanj, izkušenj, svetovanj, mentoriranj, investiranja, povezovanja in partnerstev.

2)    Vzpostavitev rednih srečevanj, mreženj, zbiranja, obdelave in posredovanje pomembnih informacij za člane in širšo javnost.

3)    Organiziranje javnih prireditev, informacijskih konferenc, izobraževanj, seminarjev, delavnic, simpozijev, diskusij, kakor tudi udeleževanja tovrstnih prireditev, ki so povezane s cilji članov SSP.

4)    Izboljšanje slovenskega investicijskega in podpornega okolja  za dvig konkurenčnosti, tujih neposrednih naložb ter s tem dvig gospodarstva na ključnih področjih merljivih skozi različne globalne indekse. 

5)    Uveljavitev GZS SSP, kot reprezentativnega predstavnika slovenskih startup in scaleup podjetij do javnih odločevalcev, kot tudi domače in mednarodne javnosti.

 

Ustanovni člani so izvolili tudi izvršilni odbor (IO) Sekcije, ki ga sestavljajo: Blaž Jamšek (Duodecim d.o.o.) – predsednik, mag. Nina Dremelj (Poslovni angeli Slovenije/Alita Capital) - prva podpredsednica, Dimitrij Miklič (Erudio Hub) – drugi podpredsednik, Nejc Novak (NLaw) - tretji podpredsednik.

Ostali člani IO so: Luka Sinček (Bevo d.o.o. - Juicy Marbles), Rok Habinc (STH Management, d.d.), Marko Rant (Borza Terjatev d.o.o.), Tom Vodopivec (Silicon Gardens Fund d.o.o.) Vuk Lau (Silicon Gardens Fund d.o.o.) ter mag. Marjana Majerič, direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije in Zbornice industrije sejmov in srečanj ter Vanja Bele, predstavnica Centra za mednarodno poslovanje pri GZS.

Več informacij za pridružitev Sekciji: ssp@gzs.si; 01 5898 174

PRISTOPNI OBRAZEC

ČLANARINA

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.