Novice


Arhiv: Možnost odziva na Zakon o evidencah

S ponedeljkom, 20.11.2023, je začel veljati dopolnjeni Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je naletel na dokaj burne odzive v javnosti. Na GZS smo ves čas jasno izpostavljali, da so nekatere rešitve bile nujne zaradi odprave neusklajenosti zakonodaje, druge smo sprejeli zgolj z zadržkom, tretjim pa so izrecno nasprotovali. Opozorili smo na to, da zakon uvaja dodatno administracijo, ki le še otežuje izvajanje vsakodnevnih poslovnih opravil. Ob tem smo poudarjali tudi nujnost enakopravne obravnave vseh zaposlenih – tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

 

Zato smo še v prejšnjem tednu, ko je izgledalo, da bi lahko zadržali izvajanje zakona, pozdravili izjave nekaterih predstavnikov vlade, da je zakon o evidencah delovnega časa neživljenjski. Prinaša preveč birokratskih ovir in praktično nobenih rešitev. Na Gospodarski zbornici Slovenije zagovarjamo stališče, da je treba rešitve iskati z nadzorom na terenu.

 Zaradi številnih pripomb iz vrst delodajalskih organizacij pa tudi podjetij, je ministrstvo za delo odprlo poseben e-poštni nabiralnik, kjer bodo zbirali pripombe in odzive na zakon.

Ministrstvo je zagotovilo, da bo odzive spremljalo 3 mesece, zatem pa bo po potrebi na novo odprlo zakon.

Zato predlagamo, da vsakršne težave, s katerimi se srečujete pri svojem delu in so povezane z novelo zakona o evidencah, posredujete na e-naslov: evidence.mdds@gov.si.


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.