Zapri

Novice


Arhiv: Obisk slovenskih podjetnic na avstrijskem Koroškem

Avstrijska Koroška se je z vlaganjem v panoge prihodnosti razvila v visoko tehnološko gospodarsko lokacijo. Največ slovenskih podjetij se ob širitvi na nemško govoreče trge odloča prav za to poslovno destinacijo. Slovenske podjetnice so nabirale nova poznanstva in ideje na delegaciji, ki so jo v okviru projekta SPOT svetovanje organizirale Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica osrednjeslovenske regije, agencija BABEG | Success in Carinthia in Skupnost slovenskih podjetnic.

Jernej Dvoršak, predstavnik agencije BABEG | Success in Carinthia: “Koroško poslovno okolje je odprto in živahno. Osredotoča se na perspektivna področja mikroelektronike, IT, strojegradnje, umetnih materialov in lesne industrije. Za slovenska podjetja je avstrijska Koroška prava odskočna deska na nemško govoreče trge. Geografsko nam je blizu, prometno dobro povezano, ima slovensko manjšino in je iz vidika stroškov življenja (nepremičnin) in podpornih dejavnosti dostopna”. 

Delegacija je spoznala dve podjetnici. Pred nekaj leti sta zaznali specifični niši na trgu, danes pa sta  pomembni predstavnici v svojih industrijah. Anja Silberbauer s podjetjem Harmony & Care ponuja rešitve s področja nege starejših oseb, Michaela Schicho pa s podjetjem Sticklett proizvaja pametna oblačila za dojenčke in otroke.

Po kosilu z namestnico deželnega glavarja, gospo Dr. Gaby Schaunig so si podjetnice ogledale delavnico MAKERSPACE Carinthia, v kateri lahko podjetniki in podjetnice ustvarjajo in razvijajo prototipe. Na voljo imajo kopico različnih strojev, od varilnikov, laserskega rezalnika, CNC naprave za rezkanje, freze za obdelavo platine in ostalih kovin pa vse do šivalnih strojev, likalnikov, lakirnice.

Svoje aktivnosti so delegaciji predstavile tudi predsednica Upravnega odbora Zbornice osrednjeslovenske regije, ga. Marta Turk, ki je prav tako predstavnica Skupnosti slovenskih podjetnic in vodja projekta ACTIMPACT, Vesna Hodnik, direktorica, Slovenske gospodarske zveze v Celovcu, Lucija Wakounig, vodja Centra za ustanavljanje podjetij pri WKO in Daniela Stein, direktorica Businessfrauen Centra.

Mag. Marjana Majerič, direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije pri GZS: “Številčna udeležba podjetnic v delegaciji kaže na veliko zanimanje za tuje trge in internacionalizacijo. Dobro poznavanje navad potrošnikov in kupcev, še posebej poslovne kulture in ekosistema posamezne države, pa je ključ za uspešen prodor na tuje trge.”


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.