Zapri

Novice


 


Znani so finalisti za nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2023

Predstavljamo vam tri finaliste za nagrado GoDigital, ki jo bo letos že drugič podelilo GZS - Združenje za informatiko in telekomunikacije. Strokovna komisija je izbrala naslednje finaliste: BE-terna d.o.o., Medius d.o.o. in skupna prijava podjetij Riko d.o.o. in Smartis d.o.o.

Namen nagrade je promoviranje najboljših digitalnih projektov v Sloveniji, pospešiti prenos izkušenj med uporabniki, spodbuditi zavedanje o koristih digitalnih projektov ter pokazati, da se v lokalnem okolju izvajajo kakovostni, sodobni in mednarodno konkurenčni projekti. Z nagrado želijo organizatorji poslovni javnosti pokazati, kako digitalne tehnologije uporabiti in izkoristiti za trajnostni razvoj, povečanje svoje konkurenčnosti in produktivnosti ter pospešitev razvoja digitalnih produktov in storitev.

Prispele prijave na razpis GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2023 je ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali: Igor Zorko (ZIT) - predsednik komisije, Simon Kozina (Adria Dom d.o.o.), Igor Hostnik (Actual I.T.), Marko Štefančič (Gartner), Marjana Majerič (GZS), Boštjan Mešič (Kontron) in Nenad Šutanovac (ZIT).

Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS je poudaril, da: »S projektom nagrade GoDigital želimo promovirati najboljše slovenske digitalne projekte, pokazati visok nivo znanja in tehnološke sposobnosti slovenske IKT panoge. Z izmenjavo dobrih praks pa tudi spodbujati digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva«.

 

Zmagovalec bo razglašen 14. novembra 2023 na konferenci GoDigital – Vaši podatki, vaša super moč!, ki bo potekala na Brdu pri Kranju. Na dogodku bomo podelili tudi posebna priznanja. Konferenca poteka v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, IKT Horizontalne mreže in Združenja za informatiko in telekomunikacije.


 

Iztok Juvan, izvršni direktor, BE-terna d.o.o.

 

Prvi finalist za nagrado GoDigital je podjetje BE-terna d.o.o., ki je vodilno evropsko podjetje za poslovno programsko opremo, ki svoje stranke usmerja v digitalno povezano prihodnost. V podjetju je zaposlenih kar 1.100 predanih svetovalcev in tehnoloških strokovnjakov, delujejo pa kar na 28 lokacijah po vsej Evropi. Podjetje je del družine Telefonica Tech in dolgoletni partner omrežja Microsoft, Infor, Qlik in UiPath. S svojim dnevnim delovanjem se zavzemajo za optimizacijo poslovnih procesov njihovih strank in poslovnih partnerjev.

 

Na razpis za nagrado GoDigital so prijavili projekt: »Optimizacija zalog z avtomatizacijo prenosov med lokacijami in državami, dopolnjevanja zalog iz centralnega skladišča ter prvega polnjenja trgovin v podjetju MASS«. Pri tem projektu so uporabili produkt BE-terna ML platforma, ki z različnimi moduli s pomočjo AI algoritmov optimizira procese v podjetju. Eden izmed tipičnih procesov je optimizacija zalog, ki so jo izvedli v podjetju naročnika MASS - trgovina z obutvijo. ML platformo so implementirali in konfigurirali tako, da iz zgodovinskih podatkov prodaje predvideva potencialno prodajo po posameznem čevlju, številki čevlja in lokaciji trgovine ter skupaj z logističnimi omejitvami priporoča količine obutve za premih med trgovinami znotraj države, med državami in v primeru zaloge v skladišču priporoči dopolnjevanje. Začetno polnjenje ML platforme brez zgodovinskih podatkov so rešili s pomočjo AI algoritmov, ki analizirajo slike in atribute čevljev ter na podlagi zgodovinske prodaje le teh, predvideli potencialno prodajo po lokacijah. Sistem je zasnovan tako, da ne spreminja obstoječega procesa za uporabnike, kar olajša uporabo rezultatov, ki se nahajajo v obstoječem BI orodju, v katerem uporabnik potrdi rezultate, te pa se prenesejo v že obstoječi ERP sistem, kjer se avtomatsko pripravijo nalogi za prenos artiklov.

 

 

 »V podjetju BE-terna verjamemo v neslutene možnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca, zato vlagamo veliko energije v razvoj novih rešitev na področju strojnega učenja. Letos smo ocenili, da imamo v praksi že dovolj zelo dobro preverjenih rešitev in pozitivnih odzivov, ki so nam dali samozavest za sodelovanje na GoDigital izboru za najboljši digitalni projekt. Uvrstitev med tri nominirance za glavno nagrado nam nedvomno potrjuje, da smo na pravi poti. Čestitam vsem nominirancem in naj nagrado dobi najboljši projekt.« je izjavil Iztok Juvan, izvršni direktor BE-terne d.o.o. ob prejemu novice o nominaciji.