Zapri

Novice


 


Arhiv: Poročilo iz letnega srečanja članov ZITexa

Letošnjega  srečanja članov izvozno prebojne sekcije ZITex so se udeležili predstavniki 30 slovenskih IKT podjetij. Predsednik sekcije g. Tone Britovšek je uvodoma predstavil dosežke in aktivnosti sekcije v zadnjem letu. Povedal je, da je sekcija v sedmih letih delovanja postala stična točka slovenskih razvojno in izvozno usmerjenih IKT podjetij, ki si prizadevajo za dvig konkurenčnosti in internacionalizacijo slovenskega IKT sektorja in poudaril je, da bo tudi v letošnjem letu večina aktivnosti usmerjena v ustvarjanje poslovnih priložnosti v JV in Srednji Evropi, Južni Ameriki in Rusiji. Od članov se pri medsebojnem sodelovanju pričakuje, da uveljavljajo in spoštujejo etične vrednote, kot so poštenost, pravičnost, odgovornost in kooperativnost. Samo tako lahko zagotovimo pošteno konkurenco, vzpostavitev in ohranitev zaupanja strank ter spoštovanje interesov ostalih članov in tretjih oseb.

Na letošnjem srečanju članov ZITex smo gostili direktorico Cebita gospo Martino Lubon, ki nam je v nadaljevanju predstavila možnosti sodelovanja na letošnjem Cebitu. Poudarila je, da so dogodki kot je CeBIT pomembni za predstavitev slovenskih rešitev in produktov. Na takih dogodkih se rojevajo potencialna partnerska sodelovanja in posli med IT branžo in ostalimi panogami. 

V nadaljevanju je gospod Ernest Žejn kot primer dobre prakse predstavil uspešno izvedeno gospodarsko delegacijo v Brazilijo. Gospodarske delegacije v Brazilijo, ki jo je od 21. do 27 marca 2015 organiziralo združenje IKT podjetij Zitex pri GZS v sodelovanju z MZZ in Spirit se je udeležilo deset podjetij.  Obisk delegacije je bil namenjen spoznavanju brazilskega IT tržišča in srečanju s potencialnimi poslovnimi partnerji ter skupni preboj do največjih družb in asociacij Južne Amerike. 

Udeleženci delegacije so se v sklopu poslovne konference sestali s predstavniki Federacije industrij Zvezne države São Paulo (FIESP) na kateri so bili vzpostavljeni kontakti z lepimi obeti za nadaljnje sodelovanje. Srečali so se tudi s tam živečimi Slovenci. Delegacija je svoj obisk v Braziliji zaključila v mestu Fortaleza, kjer se je sestala s predstavniki SFIEC, Združenjem gospodarskih družb zvezne države Ceara, med drugim pa obiskala pa tudi največji podatkovni center v tem delu Brazilije. ob koncu svoje predstavitve je izrazil zadovoljstvo, da je ta obisk v izredno kratkem času omogočil konkretne poslovne rezultate.

Eno od uspešnih izvoznih zgodb predstavlja tudi podjetje Marand, ki nam je v nadaljevanju predstavilo svoje dosežke predvsem pa različne strategije, ki jih uporabljajo pri prodorih na tuje trge.  Letno srečanje članov ZITex se je zaključilo z ugotovitvijo, da bomo le z skupnimi napori in sinergijo vzpostavili boljše poslovne priložnosti za izvoz slovenskih IT rešitev v tujino. Želimo si, da bi se v bodoče naša podjetja še bolj odločno odpravljala v tujino in novim priložnostim naproti.

Fotogalerija