Zapri

Novice


 


Pobuda Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti

 

 

 

Z novo pobudo lažje do digitalnih znanj za delovna mesta prihodnosti

 

Microsoft Slovenija, Fast Lane Slovenija, Ministrstvo za javno upravo, Adecco H.R., Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem predstavili novo pobudo, poimenovano Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti. S pobudo nagovarjajo študente, iskalce zaposlitve ter zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, ki morajo zaradi vse hitrejše digitalizacije pridobiti dodatna znanja in spretnosti, da bodo lahko najbolje uporabili vse prednosti sodobnih tehnologij. Na voljo so štirje brezplačni učni programi za poslovno in podatkovno analitiko, razvoj aplikacij in programski razvoj z malo ali brez kode, ki vključujejo tudi praktična spletna predavanja uveljavljenih slovenskih in tujih strokovnjakov.

Med podporniki pobude  Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti, ki bo približala ključna znanja za uspešno delo in življenje v digitalni dobi je tudi Združenje za informatiko in telekomunikacije.

Kriza, s katero se svet sooča že več kot eno leto, ni zgolj zdravstvena, temveč tudi gospodarska in socialna, saj so številni ljudje izgubili zaposlitev ali pa delajo manj, kot bi lahko. V obdobju, ko se države pripravljajo na ponoven zagon gospodarstev, pa vse bolj spoznavamo, da se ta ne bodo preprosto vrnila na stanje pred krizo. Zaradi hitrega tehnološkega razvoja, avtomatizacije in pospešitve digitalnih preobrazb v organizacijah vseh velikosti se nekatera delovna mesta nikoli več ne bodo vrnila, a hkrati se bodo odprla številna nova, ki pa bodo zahtevala mnogo več digitalnih znanj.

Iskalci zaposlitve bodo potrebovali nova digitalna znanja, da bodo lahko uspešno kandidirali za nova delovna mesta in učinkovito opravljali poklice, ki jih bodo podjetja najbolj iskala. Hkrati bodo morale organizacije v razmerah, ko je uporaba naprednih digitalnih orodij ključen temelj storilnosti in konkurenčnosti, zagotoviti dodatna usposabljanja in priložnosti za vseživljenjsko učenje tudi za svoje obstoječe zaposlene.

 

 

»Okrevanje gospodarstev bo potekalo sredi dolgoročnih trendov digitalizacije in avtomatizacije s sodobnimi tehnologijami, kot so umetna inteligenca, strojno učenje, računalništvo v oblaku in internet stvari. Slovenija je pri tem pred zahtevno nalogo, saj po ugotovitvah OECD-ja sodimo med države z največjim deležem delovnih mest, ki jih zelo ogroža avtomatizacija. Zelo hitro moramo dvigniti raven digitalnih znanj in vsem prebivalkam in prebivalcem olajšati dostop do vseživljenjskega učenja in dodatnih usposabljanj«, je povedala Barbara Domicelj, direktorica Microsofta Slovenije. »Danes predstavljena pobuda, ki je združila kar 18 deležnikov iz slovenskega javnega in zasebnega sektorja, kaže na široko zavedanje izziva pred nami, zato verjamem, da bo Slovenija zagotovo med zmagovalkami digitalnega prehoda.«

»Za uspešno digitalno preobrazbo so pomembne tako digitalne kompetence javnih uslužbencev kot tudi naših končnih uporabnikov, torej državljanov in tudi podjetij. Državljani, ki se zavedajo potenciala digitalnih tehnologij, bodo znali od države zahtevati sodobne rešitve in tudi sodelovati pri njihovem soustvarjanju. Javni uslužbenci, ki se zavedajo tega potenciala, pa bodo ustvarjali boljše predpise, boljše rešitve in boljše storitve, zelo pomembno je tudi, da se bodo z digitalnimi tehnologijami lahko bolj približali državljanom in s njimi tesneje sodelovali,« je povedal Boštjan Koritnik, minister za javno upravo.

»Premoščanje digitalnega razkoraka s krepitvijo digitalnih kompetenc, digitalizacija malih in srednje velikih podjetij in zagotavljanja podpornega okolja za digitalizacijo so ključni izzivi, ki se jih lotevamo na Zavodu digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (Zavod DIHS). Izkušnja s pandemijo koronavirusa je jasno izpostavila pomen digitalizacije za preživetje podjetij, s tem pa digitalne kompetence zaposlenih kot ključne za nemoten delovni proces. Z velikim veseljem smo pristopili k pobudi Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti, saj verjamemo, da ima pri krepitvi digitalnih kompetenc ključno vlogo predvsem ustrezno podporno okolje in sodelovanje ključnih akterjev,« je povedala Katja Mohar Bastar, direktorica Zavoda DIHS.

Štirje brezplačni učni programi
V okviru pobude je vsem, ki bi radi pridobili znanja za uspešno delo in življenje v digitalni družbi, na voljo dostop do štirih brezplačnih učnih programov na platformi Microsoft Learn: poslovna analitika, podatkovna analitika, razvoj aplikacij in programski razvoj z malo ali brez kode.

Programi v angleškem jeziku temeljijo na samostojnem učenju, udeleženci pa lahko hitrost in čas učenja prilagodijo svojim željam in zmožnostim. Učenje prek platforme Microsoft Learn bodo dopolnjevala tudi praktična spletna predavanja, ki jih bodo izvedli uveljavljeni predavatelji Microsofta, podjetij Fast Lane in Adecco H.R. ter Microsoftovih partnerskih podjetij.

Ob uspešnem zaključku bodo udeleženci pridobili potrdilo o opravljenem izobraževanju. Prav tako se bodo lahko odločili za nadaljevanje učenja s pripravo za pridobitev Microsoftovega certifikata po zelo ugodni ceni.

PLATFORMA DIGITALNA ZNANJA ZA POKLICE PRIHODNOSTI (s predstavitvijo programov in prijavo).

 

 

 

 

Fotogalerija