Zapri

Novice


 


ZIT na največji mednarodni vaji s področja kibernetske varnosti na svetu - Locked Shields 2024

 

 

Republika Slovenija v sodelovanju z Republiko Italijo sodeluje na vaji kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 2024 (LS24), ki jo organizira Natov center odličnosti za kibernetsko obrambo (angleško NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) v Talinu, Estonija.

Na mednarodni vaji Locked Shields, ki je največja in najbolj kompleksna mednarodna vaja s področja kibernetske varnosti na svetu, letos  sodeluje približno 4000 strokovnjakov iz več kot 40 držav.  Med njimi tudi člani Sekcije  za kibernetsko varnost, Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS.  

Med vajo bodo strokovnjaki združili moči v simuliranem okolju, da bi zaščitili infrastrukturo izmišljene države. Soočili se bodo z vrsto izzivov, ki posnemajo kompleksnost kibernetske obrambe v resničnem svetu, vključno s strateškim odločanjem, pravnimi vidiki, kriznim komuniciranjem in strateškim načrtovanjem. Vse to bo namenjeno krepitvi zmogljivosti kibernetske obrambe.

Prednost vaje LS24 je v njenem celovitem pristopu, ki združuje tehnične veščine s strateškim, pravnim in komunikacijskim strokovnim znanjem za razvoj raznolike obrambne strategije. Udeleženci bodo skupaj izkoristili svoje spretnosti in znanja ter tako spodbudili okolje, v katerem je sodelovanje ključno za premagovanje zapletenih kibernetskih izzivov.

Velika udeležba različnih držav in partnerjev dokazuje pomen vaje ter priča o njeni vlogi pri krepitvi mednarodnega sodelovanja na področju kibernetske obrambe. Locked Shields kot platforma državam omogoča izmenjavo najboljših praks, inovativnih strategij in skupno izboljšanje zmogljivosti odzivanja na kibernetske incidente.

S ciljem vzpostavitve tesnejšega sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem na področju kibernetske varnosti in obrambe na vaji v Sloveniji poleg vadbencev državnih organov sodelujejo tudi predstavniki gospodarskih družb.

Čestitamo članom ZIT,  ki pri vaji aktivno sodelujejo, in sicer Our Space Appliances d.o.o.,  Kontron d.o.o., Viris d.o.o., Span d.o.o. , NIL d.o.o., Telekom Slovenije d.d.,  Monotek d.o.o. , Telprom d.o.o.,  Smart Com d.o.o., 
XLAB d.o.o. ,  Beyond Semiconductor d.o.o. , SSRD d.o.o. , Siemens d.o.o. , PRO.astec d.o.o.

Fotogalerija