Zasavska gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Sendvič generacija

POLET

Ste že slišali za »sendvič generacijo«? Ne, to niso tisti, ki s sendviči tekajo naokoli in prisegajo, da je sendvič najboljši obrok pod soncem. »Sendvič generacija« ali »vmesna generacij« so otroci baby boom obdobja, torej rojeni nekje v letih med 1955 in 1980, zanje pa je značilno, da so ujeti med skrbjo za svoje odraščajoče otroke in ostarele starše. 

Gre za najbolj aktivno generacijo, ki s svojim delom in finančnim doprinosom, pa tudi voljo in psihično močjo, drži pokonci na eni strani ostarele, neredko bolne in finančno ne dovolj močne starše in na drugi strani finančno še neosamosvojene otroke, od najmlajših, ki se še izobražujejo in še sploh ne morejo sami skrbeti zase, do tistih, ki sicer že imajo poklic, pa iz drugih razlogov (pomanjkanje služb, stanovanj) ne morejo od doma.

V Sloveniji kar 80 % starajočih ostaja v oskrbi družine, največji del bremena pri tem nosijo ženske, ki so velikokrat obsojene na »materinjenje« v odnosu do svojih otrok in do svojih (ali partnerjevih) staršev. Delo, ki ga opravi »sendvič generacija« in ki ni nikjer evidentirano in nikoli plačano, po izračunih predstavlja 40 % celotnega BDP-ja: gospodinjsko in skrbstveno delo je daleč najpomembnejša ekonomska panoga, o kateri pa praktično nikjer ne govorimo.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.