Zasavska gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Ste že osvojili delo od doma?

Projekt POLET: Ste že osvojili delo od doma?

 

POLET

Omogočanje občasnega dela od doma je lahko učinkovit način prilagajanja potrebam starejših zaposlenih. Trenutno zaostrovanje epidemiološke situacije pa je delo od doma, tako kot že spomladi, pred nas ponovno postavilo kot dejstvo, s katerim se mora soočiti večji del zaposlenih. Takšno delo od nas v prvi vrsti terja dobro organiziranost. Pri tem velja poudariti, da si moramo tudi doma urediti primerno delovno okolje in poskrbeti za dobro počutje.


Marsikdo se je letos spomladi prvič soočil z delom od doma. Tako kot vsaka druga oblika dela ima tudi delo od doma svoje posebnosti. Najprej je pomembno, da si uredimo domačo pisarno, tudi če je to zgolj računalnik na kuhinjski mizi. Poskrbimo, da bomo imeli dovolj svetlobe in pazimo na bleščanje. Ključno je poskrbeti za zdravo sedenje, saj ujetost telesa v neprijetnih položajih lahko privede do težav z mišicami ali vezmi ter poslabša marsikatero bolezen, kot sta artritis ali diabetes. Poravnajte držo in si zaščitite hrbet, za podporo ledvenega dela hrbta bo dobro poskrbela tudi večja in trdno zvita brisača. Noge morajo imeti dovolj prostora. Pomembno je, da stopala poravnate na tleh, če visok stol tega ne omogoča, si lahko podložite knjige. Če je le možno, naj bo računalniški zaslon oddaljen za dolžino iztegnjene roke in v višini oči. Tudi tukaj si lahko pomagate tako, da pod računalnik podložite kakšno večjo knjigo.

Brez dobre organizacije ne bo šlo

Delovni čas pri delu od doma ni tako jasno določen, je bolj prilagodljiv in v veliki meri odvisen zgolj od nas. A ta nedoločenost skriva številne pasti, zato je pomembno, da si na začetku jasno določimo časovni razpon, ki ga bomo namenili delu. Še pomembneje pa je, da se ga potem natančno držimo. Če vam vrsta dela to omogoča, si lahko sami izberete ure, ko boste delali, saj smo nekateri bolj produktivni zjutraj, drugi pa zvečer. Pa vendar je dobro, da ne vstajamo prepozno in da se uredimo, kot da se odpravljamo na delovno mesto. Tako se bomo lažje osredotočili na delo in imeli občutek, da smo res v službi. Pižama je morda najbolj udobna, a oblačila še kako vplivajo na nas, in morda nas čaka nepredviden video klic, kjer bo pomemben tudi naš profesionalni zunanji videz.

Privoščite si redne odmore

Tudi ko smo si domačo pisarno skrbno uredili ter poskrbeli za zdravo sedenje in dobro počutje, je pomembno, da med delom večkrat naredimo kratke odmore. Mišice se med sedenjem utrudijo in nas začnejo boleti, na dolgi rok pa takšno ravnanje lahko pripelje do drugih večjih težav. Redni odmori so zelo priporočljivi tudi za naše oči, saj jih predolgo gledanje v zaslon lahko poškoduje. To pa ne pomeni, da se med odmorom od računalnika zgolj preselimo na tablico ali telefon. Poskusite z dvominutnimi odmori na vsake pol ure, tako da vstanete in se nežno raztegnete ter se zazrete skozi okno, da spočijete še oči. Občasno se tudi sprehodite po stanovanju in naredite še kakšno dodatno raztezno vajo, ki jo najdete na spletu.

Ne pozabite na zdrav življenjski slog

Zdravo sedenje in redni odmori so prvi, slediti jim morata še zdrava prehrana in redno gibanje. Tako kot ni dobro, da ob delu ves čas nekaj grizljamo, po možnosti sladke ali slane prigrizke, tudi ni dobro, da cel dan ne jemo ničesar ter si pozno popoldan privoščimo obilen in težak obrok. Dan je dobro začeti z zdravim zajtrkom in redno jesti čez dan, med uživanjem hrane pa se ji primerno posvetiti. Uživajmo veliko zelenjave in sadja ter polnovredna žita, predelane hrane pa naj bo čim manj. Pomembno je tudi, da si privoščimo dovolj tekočine, najboljša izbira je voda iz pipe. Po zaključenem delu ali pa med njim, če smo si urnik razdelili na dva ločena dela, ne pozabimo na telesno dejavnost. Morda je naša skupinska vadba začasno ukinjena, vrt smo že pripravili na zimsko spanje, pa vendar se še vedno lahko odpravimo na sprehod v naravo ter s tem poskrbimo za naše telo in duha.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.