Novice


Arhiv: Projekt POLET: Ali starejši zaposleni res bolje obvladujejo stres?

POLET

 

Vsako delo je občasno lahko stresno. Obstajajo roki, zahtevne stranke, nerazumljivi postopki, zapletena pravila ravnanja, nastopijo spremembe vodstva ali pa pride do odpuščanj. Vedno obstaja možnost, da v našo delovno učinkovitost posežejo stres, konflikti in frustracije. Pa bo vedno tako? Bomo z leti postali bolj odporni ali se bomo morda s staranjem v službi počutili vse bolj stresno?

  

Določena mera stresa je nujna za normalno življenje. Vsi ga doživljamo in vsi imamo sposobnost, da se z njim spopademo in ga premagamo. A ko je stresnih situacij preveč, ko te vztrajajo predolgo ali so preveč intenzivne, nastopi problem. Dolgoročni stres lahko vodi ne samo v slabše počutje, ampak v resne bolezni ali celo ogrozi naše življenje. Kot poudarjajo strokovnjaki, je edini pravi način spopadanja s kroničnim stresom korenita sprememba vedenja in življenjskega sloga ali celo menjava okolja.

Ko se staramo, se vse manj obremenjujemo

Obstajajo zelo različne študije z nasprotujočimi se ugotovitvami o vplivu staranja na doživljanje stresa na delovnem mestu. Nekatere študije so pokazale, da se s staranjem manj obremenjujemo pri svojem delu. Za večino velja, da starejši kot smo, boljši odnos imamo do službe. Prav tako je bolj verjetno, da bomo frustrirajoče težave reševali hitreje. Raziskovalci verjamejo, da je večina tega povezanega z izkušnjami, znanji in spretnostmi, ki smo jih z leti pridobili. Več izkušenj imamo v službi, bolj samozavestno in učinkovito se spoprijemamo z zahtevnimi izzivi in stresom, ki jih ta lahko spremlja. Poleg tega starejši zaposleni praviloma bolje obvladujejo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Na začetku kariere je to usklajevanje lahko zelo frustrirajoč izziv, saj se poleg delovnih zahtev srečujemo še z novo vlogo starševstva. Zagotovo je veliko resnice tudi v tem, da imajo zaposleni z daljšo kariero bolj realna pričakovanja, kaj bo njihova delovna organizacija storila zanje in kaj od njih pričakuje v zameno. Razumevanje implicitne pogodbe med delodajalci in nami kot zaposlenimi ter tudi medosebnih odnosov je z leti vse boljše in tako je vse manj razočaranj.

Stres se lahko z leti tudi krepi

Tako kot obstajajo poklici, kjer se zaposleni z daljšim stažem počutijo vse bolj varne, obstajajo tudi karierne poti, kjer se v prvi vrsti cenijo mladost, morda tudi lep videz in vse tiste spretnosti, ki naj bi jih mlajši obvladovali boljše. Občutek varnosti je zagotovo pomembne dejavnik stresa in frustracij. Na nižjo raven stresa pri vseh starostnih skupinah prav tako pomembno vplivajo samostojnost pri delu ter dobri odnosi med sodelavci in z nadrejenimi. Študije tudi kažejo, da vsi zaposleni občutijo manj stresa, če se počutijo spoštovane in zaupanja vredne ter če pri svojih izzivih dobivajo ustrezno podporo. Če ti elementi niso izpolnjeni, pa se raven stresa še posebej močno poveča pri starejših zaposlenih. Strokovnjaki tako opozarjajo, da starejšim zaposlenim veliko pomeni več svobode pri izbiri načina dela in občutek podpore delodajalca, saj jim vse to pomaga pri lažjem spoprijemanju s psihološkimi in fizičnimi spremembami zaradi staranja.

Skoraj neobhodno je, da boste ne glede na vašo službo in ne glede na vašo starost na delovnem mestu občasno doživljali tudi stres. Pa vendar obstajajo načini, kako ga preprečevati in kako ga obvladati, ko do njega pride. Prav je, da se tako posamezniki kot podjetja posvečajo tudi temu. Sistem upravljanja s človeškimi viri mora imeti posluh za vse generacije zaposlenih ter znati upravljati z njihovimi različnimi potrebami in pričakovanji, s tem bo narejen pomemben korak k manj stresnemu doživljanju delovnega mesta.

>>> VIR

   

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.