Novice


Arhiv: Projekt POLET: Ukrepi za varno in zdravo delovno okolje

Področje aktivnega in zdravega staranja na delovnih mestih v zadnjem obdobju pridobiva na svoji pomembnosti. V podjetjih postajajo posebej pomembni ukrepi, ki poudarjajo področja varnosti in zdravja na delovnem mestu, vseživljenjskega učenja ter psihosocialnih dejavnikov tveganja, v zadnjem času pa tudi področje prožnih oblik dela.


Da je promocija zdravja na delovnem mestu izjemnega pomena za podjetja kohezijske regije Vzhodne Slovenije, priča tudi dejstvo, da si je dve tretjini podjetij od 65, ki aktivno sodelujejo v 2. sklopu projekta, v času izvajanja projekta POLET izbralo izvajanje ukrepa na področju varnega in zdravega delovnega okolja. Zavedajo se, da kar polovico aktivnega dela dneva preživimo na delovnem mestu in so programi telesne dejavnosti na delovnem mestu lahko dobra rešitev, s pomočjo katere se povečuje delovna storilnost in hkrati ohranja tudi zdravje ter dobro počutje zaposlenih. Pomembna pa je tudi urejenost okolja po ergonomskih priporočilih, saj s tem pripomoremo k večjemu udobju in posledično k večji produktivnosti in zadovoljstvu na delovnem mestu, kar se navsezadnje kaže v večji uspešnosti podjetja.

Potrebujete idejo za ukrepe na področju varnega in zdravega delovnega okolja?

1.       Omogočite zaposlenim, da ob pojavu utrujenosti ali bolečine izvajajo ustrezne raztezne vaje med delom, npr. jutranjo telovadbo, počepe med krajšimi odmori, vaje za hrbtenico ipd. Ideje lahko dobite na spletu, kjer se nahaja veliko brezplačnih posnetkov, ki jih lahko pošljete sodelavcem po elektronski pošti ali posnetek zavrtite na skupnem TV-zaslonu, projektorju …

2.       Vključite predloge zaposlenih in upoštevajte njihove želje pri zamenjavi dotrajane delovne opreme ali nabavi bolj ergonomske opreme (npr. mize, stoli, razni ergonomski pripomočki, velikost ekrana, oblika miške ipd.).

3.       Redno ozaveščajte zaposlene z izvedbo delavnic s tega področja, praktičnimi prikazi vadb ali dvigovanja bremen, posredujte jim pisna gradiva o pravilni postavitvi in uporabi delovne opreme.

4.       V primeru skupnih prostorov zagotovite zaposlenim opremljen »miren kotiček« za delo, brez elementov hrupa (kot npr. pogovori, telefonska in računalniška brnenja, vibracije), kamor se lahko zaposleni umakne, kadar potrebuje več koncentracije in miru pri svojem delu.

5.       Oblikujte »atraktivno stopnišče«, da bi zaposlene spodbudili k uporabi stopnišča namesto dvigala. Na stene stopnišča prilepimo zabavne motivacijske posterje oz. poleg vrat ali dvigala namestimo kratka, zabavna sporočila, ki opominjajo na blagodejne učinke uporabe stopnišča.

6.       Omogočite možnost dinamičnega delovnega mesta in delovišča. Razbremenitev prisilne drže zaradi nenehnega sedenja je zelo pomembna, zato lahko npr. nabavite mize z nastavljivo višino, ki omogočajo možnost stoječega dela.

 

Članek, katerega avtorica je Julija Peklar, strokovna sodelavka IRI Ljubljana in projekta Polet, je objavljen v Gospodarskih izzivih, junij 2021.

 >>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.