Zasavska gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Skrivna moč nedenarnih nagrad

Motivacija je notranja gonilna sila, ki nas žene in vodi v smeri doseganja ciljev. Ko smo motivirani, naloge opravljamo z večjim zanosom in lahkotnostjo ter komaj čakamo, da dosežemo zadane cilje. Toda motiviranost nas ob nepravih spodbudah ali ob njihovem pomanjkanju lahko kar hitro zapusti. Čeprav so nedenarne nagrade na delovnem mestu lahko zelo preproste, ne zahtevajo velikih stroškov in so kljub temu izjemno učinkovite, se nanje vse prevečkrat pozablja.

  

Številne raziskave kažejo, kako zelo pomembno za zavzeto delo je, da so zaposleni deležni pohval, pozornosti in priznanja za njihovo delo. Nedenarne nagrade imajo številne prednosti pred drugimi oblikami nagrajevanja. So stroškovno učinkovitejše in imajo takojšen učinek ter velik vpliv na dolgoročno dobre odnose in zvestobo sodelavk in sodelavcev. Nedenarne nagrade pogosto razumemo kot bolj osebne in imajo večjo čustveno vrednost. V času zategovanja pasu na vsakem koraku so tovrstne spodbude še posebej pomembne, najbolj pa jih bodo cenili zaposleni z daljšim delovnim stažem.

Kakšne spodbude cenijo starejši zaposleni?

Vemo, da se prebivalstvo stara in upokojitvena starost zvišuje ter da bodo starejši v prihodnje predstavljali vse višji odstotek zaposlenih. Kako ustvariti sistem nagrajevanja, ki bo spodbujal starejše, da ostanejo čim dlje motivirani za delo? Za začetek je pomembno spoštovanje starejših in ničelna toleranca do starostne diskriminacije. Eden od načinov, ki prispeva k ravnotežju med poklicnim in zasebnim življenjem, kot si ga starejši želijo, je nabor ugodnosti, kot so fleksibilni urnik, krajši delovni čas ali pa dodatni dnevi dopusta. Usposabljanja na delovnem mestu so velikokrat usmerjena samo na mlajše, a tudi starejši se pogosto še vedno želijo učiti in razvijati svoje kompetence. Ponudba izobraževanj za vse generacije je lahko učinkovit način spodbujanja angažiranosti in motivacije starejših. S tem jim tudi pokažemo, da so njihovo znanje in izkušnje še vedno cenjene.

Dejstvo je, da se moramo s staranjem vse bolj ukvarjati s svojim zdravjem. Starejši potrebujejo podporo pri skrbi za zdravje, pa naj bodo to ergonomija delovnega mesta, prilagajanje obsega in vrste nalog ali pa programi promocije zdravja. Tudi starejši si želijo dobrega počutja ter aktivnosti, ki ga spodbujajo. Ob črnih napovedih se marsikdo zamisli, kako bo živel po upokojitvi. Kako varčevati, kako izdelati učinkovit pokojninski načrt in podobno so vprašanja, ki lahko pritegnejo vse generacije. Zakaj torej ne bi nabor izobraževalnih vsebin razširili tudi na področje urejanja osebnih financ.

Čeprav je posploševanje do določene mere vedno mogoče, pa moramo na starejše zaposlena gledati kot na posameznike. Ljudje smo si različni in kljub enaki starosti nas lahko motivirajo zelo različne stvari. Ključnega pomena za zagotavljanje prepričljivih spodbud za ohranjanje zavzetosti zaposlenih je zato poglobljen pristop, ki vključuje odprto komunikacijo in aktivno poslušanje.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.