Novice


Arhiv: Vrh slovenskega gospodarstva - zaključki dialoga med gospodarstveniki in Vlado RS

Vrh slovenskega gospodarstva - zaključki dialoga med gospodarstveniki in Vlado RS

 

Včeraj, 29. 11. 2022 je na Brdu pri Kranju potekal 17. Vrh slovenskega gospodarstva, ki se ga je udeležilo preko 600 gospodarstvenikov in predstavnikov Vlade RS.

Zaključki posveta:

  • Vzpostaviti je potrebno dolgoročno napovedovanje potreb po kompetencah in kadrih oziroma sistem, ki bo zmožen napovedovati potrebo po kompetencah in temu prilagoditi usposabljanje in izobraževanje ljudi.
  • Na področju zaposlovanja tujcev bomo, po vzoru drugih EU držav, vzpostavili sistem, da bi ob vložitvi popolne vloge tujcem omogočil izdajo začasnega dovoljenja. S tem bi pohitrili postopke, ne da bi razrahljali zakonske varovalke.
  • Vzpostavili bomo sistemsko rešitev za financiranje in delovanje demonstracijskih in pilotnih centrov. Razvojno – raziskovalne institucije bomo povezali s podjetji, da skupaj vlagajo v take centre, ob finančni pomoči države.
  • Vzpostavili bomo učinkovit sistem oblikovanja razpisov za koriščenje virov financiranja, ki ga bo sooblikovalo tudi gospodarstvo; razpisi morajo biti prilagojeni gospodarstvu, viri financiranja naj podpirajo ključne razvojne izzive.
  • Na področju energetike bomo z investicijami v obnovljive vire energije in druge brezogljične vire kot je jedrska energija, dosegli samozadostnost države. S tem bomo razbremenili naravno okolje in državo zaščitili pred zunanjimi krizami, kot smo ji priča danes.
  • Na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva bomo vzpostavili skupno platformo podpornih institucij (MGRT, MZZ, Spirit, GZS, OZS, druge zbornice, SID Banka ...), ki bo slovenskim podjetjem pomagala pri prodiranju na tuje trge.
  • Olajšali bomo pridobivanje gradbenih, okoljevarstvenih in drugih dovoljenj, ki danes omejujejo investicije gospodarstva v energetsko manj intenzivne tehnologije. S tem bomo podjetjem olajšali zeleni prehod in omogočili prihranke z energenti.
  • Podprli bomo sklade tveganega kapitala, ki so pomembni predvsem za prenose visoko tehnoloških inovacij v prakso, kjer je tveganje za neuspeh večje. 

Celotno sporočilo za javnost najdete na spletni strani GZS.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.