Novice


“Poslovanje zasavskega gospodarstva v letu 2023”

                                              

 

Zasavsko gospodarstvo v letu 2023

V četrtek, 16. maja 2024 je v sejni sobi AJPES Izpostave Trbovlje potekala novinarska konferenca, na kateri je vodja izpostave Ajpes Trbovlje, Irena Murnc predstavila rezultate poslovanja družb in s.p.  Zasavja za leto 2024.  Na novinarski konferenci je sodelovala tudi direktorica Zasavske gospodarske zbornice, Tjaša Polc. 

Irena Murnc je povedala, da je zasavsko gospodarstvo v dobri kondiciji. Njegovi rezultati v lanskem letu so bolj vzpodbudni od slovenskega povprečja. Zasavske gospodarske družbe so v letu 2023 izboljšale rezultate poslovanja v primerjavi z letom 2022. Povečale so prihodke za 7, na tujih trgih za 3 in izboljšale neto dodano vrednost za 12 odstotkov. 

V Zasavju je bilo ob koncu leta 2023 aktivnih 1065 gospodarskih družb, v njih je bilo zaposlenih 7548 ljudi, povprečna plača na zaposlenega je znašala 2.056 evrov. Družbe so ustvarile 1,369 milijarde evrov prihodkov, na tujem trgu 532 milijonov. Neto dodana vrednost na zaposlenega je znašala 57.703 evrov, neto čisti dobiček zasavskega gospodarstva je bil 105 milijonov evrov. Skoraj v vseh kazalcih je bilo zasavsko gospodarstvu v letu 2023 bolj uspešno od slovenskega povprečja. Še vedno skoraj polovico zasavskega gospodarstva predstavlja predelovalna industrija.

Direktorica Zasavske gospodarske zbornice Tjaša Polc je izpostavila, da so v zbornici zadovoljni z uspehi izvoznikov. Zasavske firme, daleč največji delež imajo velike firme, največ izvažajo v Italijo, Nemčijo in na Poljsko. Največji delež uvoza pa pade na Nemčijo, Srbijo in Avstrijo. 

Več informacij o poslovanju GD in s.p. >>>>>>>>>>>>>>> TUKAJ!

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.