Novice


Arhiv: Srečanje prejemnikov priznanj za inovacije GZS ZOR z državnim sekretarjem Urošem Rožičem

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo mag. Uroš Rožič je 5.julija sprejel prejemnike letošnjih priznanj za inovacij in predsednico GZS Zbornice osrednjeslovenske regije Ljubljana g. Marto Turk.

Uvodoma je Turkova predstavila strukturo gospodarstva v osrednjeslovenski regiji in v Sloveniji in opozorila, da se zadnjih dvajset let na področju zaposlovanja v mikro in malih podjetjih ni kaj dosti spremenilo, saj ta zaposlujejo manj kot pet oseb, prav tako pa je opozorila na prevelik delež mikro podjetij v celotni strukturi gospodarstva, saj le ta predstavljajo več kot 95 odstotkov podjetij, za primerjavo pa delež mikro in malih podjetij v Evropi predstavlja tretjino vseh podjetij. Ukrepi, ki naj bi prispevali k temu, da bi se tudi slovensko malo gospodarstvo okrepilo, morajo upoštevati ta dejstva, in pospešiti rast mikro podjetij, spodbujati večje zaposlovanje mladega kadra v teh podjetij s subvencioniranimi programi in primerno naravnati tudi razpise za sofinanciranje razvoja in uvedbe inovacij. Predstavila je tudi dejavnost Mreže za inovativnost in cilje, ki jih želijo uresničiti kot podporo inovativnim in razvojno naravnanim podjetjem. Mreža deluje že šesto leto s stalno usmeritvijo k spodbujanju inovativnosti in inovacijske kulture pripravlja redne Zajtrke s strokovnjakom in delavnice za podporo inovativnim podjetjem (smernice s pravnega področja, patentnega prava, blagovnih znamk idr.) ter postaja vez med ponudbo inovacij in zainteresiranimi potencialnimi investitorji.

»Kljub gospodarski recesiji smo tudi letos vztrajali in brez finančne podpore pripravili prireditev, na kateri so se predstavile novosti s področja inoviranja v naši regiji, podeljeno je bilo 29 nagrad, od tega 8 zlatih, 14 srebrnih, 4 bronaste in 3 priznanja z diplomo. Iz Slovenije sta sodelovali dve regiji in sicer inovatorji iz Posavja in Območna gospodarska zbornica Zasavje z desetimi inovativnimi podjetji, sodelovali pa so tudi inovatorji iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Na obeh mednarodnih forumih na temo gospodarskega sodelovanja v porečju reke Save, in okrogli mizi o mladih talentih,  je bil poudarjen pomen inovativnosti in mednarodnega sodelovanja med inovativnimi podjetji, posebej ob širitvi članstva v EU z državami s področja JV Balkana.

Na razpis za najboljše ideje mladih INATRI se je prijavilo več kot dvajset kandidatov,  najboljši so se vključili tudi v mentorski program, s katerim se bodo lahko neposredno povezovali tudi z gospodarstvom. Zbornica bo spremljala njihov napredek in jih vključevala v mrežo za inovativnost.

Državni sekretar se je zahvalil za pregled in napovedal, da so predvideni trije javni razpisi že upoštevali nekatera od naštetih dejstev in izhodišč, ter da bodo v prihodnje prisluhnili tudi problematiki start up podjetij. Povabil je inovatorje, da predstavijo svoje inovacije ter izpostavijo težave s katerimi se soočajo.

Jakob Šušteršič, iz start up podjetija MESI (Avtomatski merilnik gleženjskega indeksa), d.o.o. je izpostavil problem razvojne faze inovativnega podjetja, kjer trije ustanovitelji ves svoj čas in znanje vlagajo v razvoj inovacije brez plačila, saj nimajo možnosti, da bi pridobili za to potrebna sredstva, zato se nihče ne želi redno zaposliti, da s tem ne bi obremenil podjetja. Po drugi strani pa so pogoji, ki jih predvidevajo razpisi za povratna ali nepovratna sredstva tudi število zaposlenih (vsaj 5). Takšnih start.-up podjetij je veliko, zato predlagajo ustrezno prilagoditev razpisnih pogojev.

Predstavnik podjetja Erus Pro d.o.o. g Miroslav Kragelj (Kontinuirana, zaprta gasifikacija avtomobilskih pnevmatik), je opozoril, da njihovo inovacijo –  rešujejo problematiko uničevanja odpadnih gum. Naprava hkrati omogoča razgradnjo avtomobilskih gum in  nastanek treh novih produktov in minimalno obremenjuje okolico z ostankom plina, ki nastaja v tem pri procesu. Za napravo imajo že zainteresiranega kupca, posla pa ne morejo skleniti, saj morajo pridobiti ustrezno bančno garancijo, ki je pri naših bankah ni mogoče dobiti. Opozoril je tudi na lokacijsko problematiko v Sloveniji, saj so poskusno napravo namestili v Avstriji, kamor hodijo zdaj na delo slovenski delavci, dajatve pa ostajajo v Avstriji. V Sloveniji namreč niso pridobili dovoljenja za namestitev naprave.

Tudi član UO GZS ZOR G. Rastko Aleš, predstavnik ljubljanskega Gospodarskega razstavišča je opozoril, da praznino, ki je nastala na področju uveljavljanja slovenskega znanja na poljih tehnike in tehnologije in njegove promocije v janvosti, že v letošnjem letu sejem zapolnjuje nova prireditev InTehnika, ki vabi slovensko industrijo in razvojne centre, da se na sejmu predstavijo. Ambicija takšne razstave je pridobijo iz tujine čim več takšnih razstavljavcev, ki se bodo pripravljeni povezovati s slovenskim gospodarstvom in industrijo. G Rastko Aleš sodeluje v strokovnih telesih ljubljanske univerze na področju biokibernetike, ker je tudi sam inovator. Razvija namreč programsko kodo in mobilne WiFi robotske platforme s pomočjo odprto-kodnih programov. Programira vmesnike za povezovanje človek-stroj; njegovo  mobilno platformo je  namreč možno krmiliti na kognitivnem nivoju, s pomočjo možganskih impulzov-akcijskih potencialov nevronskih aksonov, izvirajočih iz določenih centrov možganske skorje, ki jih zaznava  za to prirejen elektroencefalogram.

V pogovoru so svoje inovacije predstavili tudi Matej Kamnar  iz podjetja ELEKTROTEHNA INTERSET d.d. /Univerzalni čistilni sistem AQUA VIVA/, ki je opozoril na to, da mala podjetja pri prodoru na tuje trge ne bodo investirala v drage tržne analize in raziskave tujega trga, temveč da potrebujejo konkretne spodbude za vstop in širitev tržišča, opozoril pa je tudi na omejitev nabora nastopa na sejmov, ki jih subvencionira država. Omenil je primer nemških sejmov, ki niso bili na seznamu možnih sofinanciranih nastopov, češ, da je ta trg za Slovenijo premalo zanimiv. »Vsi pa vemo, da je prav na nemških sejmih največ obiska iz vseh držav sveta, in je možnost, da srečaš potencialnega kupca iz neevropske dežele prav na nemških sejmih zelo velika«, je poudaril. Predstavili so se tudi Matjaž Petrovič, genEplanet, osebna genetika , d.o.o.(Genetska analiza NutriFit), Mojca in Adrej Hergouth iz podjetja MINT IH (Jezikovni pouk na daljavo prek videokonference) in Žan Dončev iz podjetja MM Kapital Mobilna delovna postaja (voziček) »C-TOOL«.

(m.t.)

  


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.