NE/Izdaja A1 - državljani tretjih držav - UK, IRL, DK, NOR, LIE, ISL, CH

Prejeli smo vprašanje v zvezi z neizdajo obrazca A1 vozniku državljanu tretjih držav v primeru opravljanja prevoza v Švico.

Po preverjanju informacij smo s strani MDDSZ smo prejeli sledeč odziv:

  • Pojasnilo je objavljeno na spletni strani napotenidelavci.si. Povezava: http://www.napotenidelavci.si/sl/napotitve-iz-slovenije/pogosta-vprasanja/ 
    Uredba (EU) št. 1231/2010 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. novembra 2010 o razširitvi uporabe uredb (ES) št. 883/2004 in (ES) št. 987/2009 na državljane tretjih držav, za katere se navedeni uredbi ne uporabljata le na podlagi njihovega državljanstva določa, da je uredba v celoti zavezujoča in se v skladu s Pogodbama neposredno uporablja v vseh državah članicah EU. Pri tem poudarjamo, da se v skladu z 18. in 19. recitalom uredbe 1231/2010 ta pravila ne uporabljajo v Združenem kraljestvu in Irski ter kraljevini Danski.

    V skladu s tem poudarjamo, da ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE ZA DRŽAVLJANE TRETJIH DRŽAV NE BO IZDAJAL POTRDILA A1 ZA ZDRUŽENO KRALJESTVO IN IRSKO, KRALJEVINO DANSKO, KRALJEVINO NORVEŠKO, KRALJEVINO LIHTENŠTAJN, ISLANDIJO TER ŠVICARSKO KONFEDERACIJO. 
  • V teh primerih (državljani tretjih držav in navedene države) se pravila koordinacije sistemov socialne varnosti ne morejo izvajati. Vsekakor pa morajo delodajalci v tem primerih spoštovati nacionalno zakonodajo, ki velja v teh državah. 
  • V primeru izvajanja storitev z državljani tretjih držav v teh državah se v teh državah pozanimajte glede zahtev v zvezi z ureditvijo zavarovanja.

Preverili bomo kako je v teh državah in po prejemu informacij vas bomo ustrezno seznanili.

Fotogalerija