SLOVENIJA - nov elektronski cestninski sistem - 1.april 2018

S 1.4.2018 bo v Sloveniji začel delovati nov elektronski cestninski sistem v prostem prometnem (sistem DarsGo) za vozila, ki presegajo največjo dovoljeno maso 3.500 kilogramov. V obstoječem cestninskem sistemu se bo cestnina plačevala do vključno 31. marca 2018 do konca dneva – do polnoči.

Od 1.4.2018 naprej, bodo morala biti vsa vozila za vožnjo po slovenskih cestninskih cestah (avtocestah in hitrih cestah) opremljena z napravami DarsGo. Na povezavi https://youtu.be/V0vCcId7mHU si lahko ogledate animiran film o tem, kako bo sistem DarsGo deloval.

Zaradi velikega zanimanja za pridobitev DarsGo naprav med uporabniki slovenskega avtocestnega omrežja, ki se bo v prihodnjih tednih še stopnjevalo, vam svetujemo, da vse potrebno za plačevanje cestnine v sistemu DarsGo zagotovite čim prej in prehod z obstoječega cestninskega sistema na nov način cestninjenja, dočakate ustrezno pripravljeni. S tem se boste izognili morebitnim neprijetnostim zaradi povečanega povpraševanja po napravah DarsGo, ki ga pričakujemo v zadnjih tednih pred začetkom delovanja sistema DarsGo.

DarsGo naprave lahko pridobite na katerem koli od DarsGo servisov:
v Ljubljani (naslov Grič 54),
na počivališčih Maribor, Lopata in Grabonoš in
na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje in Fernetiči.

Od 1. februarja naprej pa tudi na vseh bencinskih servisih na avtocestnih počivališčih na pogodbenih DarsGo servisih pri Petrolu, OMV in MOL.

Za pridobitev DarsGo naprave za posamezno vozilo potrebujete prometno dovoljenje vozila, administrativni strošek izdaje vsake DarsGo naprave znaša 10 EUR z DDV.

Vaše podjetje in vozila pa lahko v sistem DarsGo registrirate preko spletne strani www.darsgo.si. Po opravljeni registraciji lahko na spletni strani plačate tudi administrativne stroške izdaje DarsGo naprav z eno od plačilnih kartic, v tem primeru boste  naprave DarsGo prejeli po pošti. Lahko pa na spletni strani DarsGo opravite samo registracijo podjetja in vozil, natisnete potrdila za prevzem naprav DarsGo in se z njimi oglasite na enem od DarsGo servisov, kjer vam jih bodo izdali po plačilu administrativnih stroškov.

Če želite pridobiti večje število naprav DarsGo, pokličite  Klicni center na telefonsko številko 01 518 8 350, ali pišite na elektronski naslov info@darsgo.si, kjer boste dobili vse potrebne informacije, kako to opraviti čim hitreje in enostavneje. Na voljo pa so vam tudi za vsa druga vprašanja glede novega cestninskega sistema.

OPOZORILO/NASVET:  pravočasno poskrbite za neporabljeno dobroimetje iz obstoječega sistema cestninjenja.

Med obstoječim in novim sistemom ni informacijske povezave, zato tudi ni neposrednega prenosa neporabljenega dobroimetja iz Dars kartic ali ABC tablic na naprave DarsGo. Vso neporabljeno dobroimetje (brez priznanih popustov), ki bo po 31.3.2018 še na Dars karticah in ABC tablicah, bodo uporabnikom vrnili na njihove transakcijske račune. Strošek vračila dobroimetja iz vsakega elektronskega medija se zaračunava v znesku 6 EUR z DDV. Dars kartice in ABC tablice bo potrebno vrniti do 30.6.2018 in priložiti račune najmanj v višini dobroimetja na vsakem mediju. Pri  vračanju dobroimetja gre za zamuden postopek zato bi pri vračilu velikega števila elektronskih medijev to lahko trajalo dalj časa.

SVETUJEMO:

V marcu 2018 (zadnji mesec delovanja starega sistema) na medije nalagate dobroimetje v zneskih, ki ga boste porabili do konca marca 2018, tako da ob zagonu novega sistema na Dars karticah in ABC tablicah ne boste imeli (visokega) neporabljenega dobroimetja.

Še enostavnejša rešitev je, da v zadnjih tednih delovanja sistema svoje Dars kartice ali ABC tablice povežete z eno od bencinskih kartic in cestnino plačujete poplačniško, s čimer ne boste imeli neporabljenega dobroimetja.

Fotogalerija