Sekciji prevoznikov GZS in OZS - aktivnost v Bruslju, 10.1.2019

Predsednik Sekcije za prevoz blaga (GZS), g. Milan Slokar, član Upravnega odbora Sekcije za promet pri OZS, g. Štefan Kocjančič, in g. Igor Sep (GZS) smo se v četrtek, 10.1.2019 udeležili protestne manifestacije združenj prevoznikov iz Bolgarije in Romunije v Bruslju v zvezi z Mobility Package I/Mobilnostni sveženj I. Srečali smo se tudi s svetovalko za kopenski promet pri Stalnem predstavništvu RS v Bruslju (SPBR), ga. Petro Zaletel ter evropsko poslanko , ga. Patricijo Šulin, namestnica v Odboru za promet in turizem v Evropskem parlamentu.

Z bolgarskimi, romunskimi ter poljskimi kolegi, ki so bili prisotni na včerajšnji manifestaciji v Bruslju smo izmenjali poglede in se zavzeli za spremembe mobilnostnega svežnja I, ki bi bile ugodnejše z vidika slovenska gospodarstva. Skupaj s predstavniki OZS smo podprli tudi skupno deklaracijo vzhodnoevropskih združenj prevoznikov, kjer se opozarja na problematične predloge rešitev vezano na napotitve, čase voženj in počitkov, opravljanje tedenskih počitkov izven vozila , kabotažne prevoze: https://freetransport.eu/deklaracija/.
V nadaljevanju objavljamo nekaj utrinkov manifestacije, sicer pa glej tudi objave na twitter-ju: https://twitter.com/MovingEU /

V pogovorih z ga. Petro Zaletel, Stalno predstavništvo RS pri EU (SPBR), svetovalko za kopenski promet, smo na kratko predstavili poglede slovenskega transportnega sektorja na sprejeta izhodišča na Svetu EU v zvezi z mobilnostnim svežnjem I ter se dogovorili za organizacijo skupnega sestanka predstavnikov SPBR, MZI, evropskih poslancev in seveda nas na SPBR, na katerem bi uskladili stališča, ki bi jih zastopali slovenski predstavniki tako na Svetu EU kot v Evropskem parlamentu.

Srečanje z evropsko poslanko, ga. Patricijo Šulin in njenim asistenom g. Robertom Velikonjo, je potekalo v podobnem prijetnem vzdušju, kjer smo prav tako na kratko predstavili naša stališča ter se dogovorili za nadaljnje sodelovanje kot  predhodno usklajeno na SPBR. Evropska poslanka, ga. Patricija Šulin, bo pomagala pri uskladitvi in zagotovitvi udeležbe na skupnem sestanku s strani evropskih poslancev. V skladu z njenim predlogom bo sestanek predvidoma izveden v drugi polovici meseca februarja.

Z obiskom ga. Zaletel in ga. Šulin smo naredili premik naprej, da na prihodnjem sestanku vsi deležniki (gospodarstvo, ministrstvo, evropski poslanci) uskladimo poglede okoli predlogov sprememb mobilnostnega svežnja I, kar bi naj pripomoglo k boljšemu razumevanju in zastopanju naših interesov v sklopu Sveta EU in EP.

Fotogalerija