OPOZORILO: parkiranje tovornih vozil ali priklopnikov na počivališčih avtocest in hitrih cest /SLOVENIJA

V zadnjem času smo prejeli številne klice v zvezi s problematiko parkiranja tovornih vozil na počivališčih avtocest (AC) in hitrih cest (HC) v Sloveniji, predvsem vezano na izrek globe s strani policije, ker so bila tovorna vozila parkirana brez nadzora oziroma voznika in ni bilo vidno označenega časa in datuma začetka parkiranja.

Vnovič opozarjamo na določila Zakon o cestah (ZCes-1) (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 – odl. US, 46/15 in 10/18) na podlagi katerih je na počivališčih AC in HC dovoljeno parkirati tovorna vozila najdlje za dvojni čas predpisanega počitka voznika ali za čas prepovedi prometa. Voznik mora na notranji strani vetrobranskega stekla vidno označiti čas in datum začetka parkiranja. Parkiranje samo priklopnega vozila je na teh površinah prepovedano. O tem smo obveščali že leta 2011 (glej pripet dokument DARS-a).

Predvidene globe: 1.000,-€ voznik; 1.000,-€ odgovorna oseba; 4.000,-€ pravna oseba.


Zakon o cestah(Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 – odl. US, 46/15 in 10/18)
6.odstavek 5.člen

5. člen
(prepovedi ogrožanja varne uporabe javne ceste)
...
(6) Na prometnih površinah počivališč zunaj vozišča javne ceste, ki so namenjene kratkemu postanku udeležencev cestnega prometa, je dovoljeno parkirati tovorna vozila najdlje za dvojni čas predpisanega počitka voznika ali za čas prepovedi prometa. Voznik mora na notranji strani vetrobranskega stekla vidno označiti čas in datum začetka parkiranja. Parkiranje samo priklopnega vozila je na teh površinah prepovedano.
(7) Z globo 1.000 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim, četrtim ali šestim odstavkom tega člena.
(8) Z globo 4.000 eurov se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim, četrtim ali šestim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 1.000 eurov.
(9) Z globo 2.000 eurov se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki opusti ukrepe, predpisane v petem odstavku tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 1.000 eurov.


Pripete datoteke

Fotogalerija