MZI - kršitve slovenskih prevoznikov - dežela Koroška (Avstrija)

Opozarjamo na ugotovitve koroških nadzornih organov (R.Avstrija) o hudih kršitvah slovenskih prevoznikov tako glede tehnične izpravnosti vozil, manipulacije tahografov, neupoštevanja dovoljene hitrosti in prepovedi prehitevanja. Avstrijska prometna policija na Koroškem zato obvešča, da navedena kazniva dejanja ustrezno preganja, hkrati pa je tudi pozvala slovenske nadzorne organe, da okrepi ustrezni nadzor v Sloveniji.

V nadaljevanju objavljano celoten zapis v zvezi z navedeni problematiko, ki smo ga prejeli s strani ministrstva za infrastrukturo:
"Koroška stran poroča (povzemamo dobesedno), da pri nadzoru tovornjakov v mednarodnem cestnem prometu, ki ga opravlja koroška prometna policija, na podlagi poročil Deželne direkcije policije Koroške vse pogosteje ugotavljajo, da slovenski vozniki, ki prevažajo blago v mednarodnem cestnem prometu, zaradi:
- hudih tehničnih pomanjkljivosti vozil (tovornjaki in priklopniki, vlečna vozila za prevažanje lesa),
- hudih kršitev določb cestno prometnih predpisov ES o času vožnje in počitku,
- manipulacij na menjalniku težkih tovornjakov (KITAS-Geber), povzročenih z magneti,
- torej napačnega beleženja ali ne-beleženja dejanskega časa vožnje na digitalnem tahografu oz. vozniški nadzorni kartici,
- neupoštevanja dovoljene hitrosti (na splošno 80 km/h na avtocestah ali nočne omejitve tempa vožnje 60 km/h na avtocestah) in
- nedovoljenih prehitevalnih manevrov (premajhna razlika v hitrosti in posledično predolgi postopki prehitevanja)
vzbujajo pozornost in jih je treba kaznovati.

Pri voznikih ne gre le za slovenske državljane, ampak tudi za voznike srbskega, bošnjaškega ali albanskega porekla, ki so na poti z ustreznimi vozniškimi dovoljenji EU.

S prometno-pravnega vidika bi bilo zaželeno, da bi v dvostranskih pogovorih z zastopniki slovenskih organov lahko opozorili tudi na ta napačna ravnanja, da se že prej v domovini uvede ukrepe za osveščanje voznikov težkih tovornjakov in jih tudi jasno opozori, da avstrijska prometna policija na Koroškem zgoraj navedena kazniva dejanja ustrezno preganja.

Kazni za takšna dejanja, ki so zagrešena v Sloveniji, se po izjavah nekaterih voznikov izvajajo vsekakor restriktivno, saj ob naših uradnih dejanjih prostovoljno plačajo začasno varščino, ki je očitno nižja, kot so kazni v Sloveniji. Zato se Slovenija naproša, naj okrepi tehnične kontrole in nadzor nad časom vožnje in počitka, ter slovenska prevozna podjetja opozori na to, da se tudi v Avstriji izvajajo stroge kontrole, ter tako pri prevoznikih doseže ustrezno zavedanje glede tega problema in prepreči nelojalna gospodarska konkurenca. "

Fotogalerija