Dogovorjena ustanovitev vladne delovne skupine za reševanje problemov prevoznikov

Združenje za promet pri GZS in Sekcija za promet pri OZS sta 13.marca 2019 na pogovoru s predstavniki pristojnih ministrstev dogovorili ustanovitev posebne vladne delovne skupine za reševanje perečih problemov prevoznikov. Pogovori so tekli o problematiki pretočnosti mejnih prehodov (Karavanke, Obrežje, Gruškovje, Petišovci), omejitvi prometa za TV nad 7,5t od MP Mursko Središče (HRT stran) do Čakovca, dolgotrajnih postopkih zaposlovanja tujcev, izdaji obrazcev A1.

Minister za javno upravo, Rudi Medved, je predlagal ustanovitev vladne delovne skupine, ki bi se ukvarjala z najbolj perečimi problemi slovenskih prevoznikov z jasnimi zadolžitvami in terminskim načrt. Poudaril je, da so se seznanili s problemi avtoprevoznikov, da jih poznajo in je prepričan, da je za uspešno operativno delo nujno oblikovanje delovne skupine, v kateri bodo predstavniki OZS, GZS, stroke in pristojnih ministrstev.

Predsednika Sekcij prevoznikov na GZS in OZS, Milan Slokar in Peter Pišek, sta izrazila željo, da bi vladna delovna skupina za to področje čim prej začela s svojim delom. Minister Rudi Medved je obljubil, da bo ustanovljena v najkrajšem možnem času.

Na kratko zaveze/dogovori iz sestanka:
- Imenovanje delovne skupine bo Vladi RS predlagalo Ministrstvo za javno upravo (zadolžen minister Rudi Medved).
- Določitev kontaktne osebe, ki bo s strani Generalne policijske uprave pristojna za komunikacijo z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije, z namenom reševanja problematike, s katero se vsakodnevno soočajo slovenski prevozniki. Določitev kontaktne osebe bo Generalni policijski upravi predlagalo Ministrstvo za notranje zadeve (zadolžen minister mag. Boštjan Poklukar).
- Ministrstvo za zunanje zadeve naj izda pisno mnenje o tem ali je ali ni mogoče znotraj EU nek mejni prehod deklarirati samo za hrvaška in slovenska vozila (zadolžen Iztok Grmek, vodja sektorja).
- Ministrstvo za infrastrukturo naj Združenje za promet na hrvaškem oz. tamkajšnje pristojno ministrstvo pozove, da je enostransko zaprtje mejnega prehoda Petišovci za tovorna vozila, težja od 7,5 ton nedopustno (zadolžen Bogdan Potokar, vodja sektorja za cestni promet in logistiko).
- Skliče se sestanek z gospodom Iztokom Grmekom (Ministrstvo za zunanje zadeve), glede problematike v Italiji, in sicer glede prekrškovnih postopkov, politike odnosov in drugih perečih zadev.

Prisotni na sestanku:
MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO:
- Rudi Medved, minister
- Uroš Korošec, direktor Direktorata za stvarno premoženje
- Uršula Majcen, vodja kabineta
MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE:
- mag. Boštjan Poklukar, minister
- Nataša Hvala Ivančič, vodja kabineta
- Urša Židan
MINISTRSTVO ZA INFRASTRUKTURO:
- Bogdan Potokar, vodja sektorja za cestni promet in logistiko
MINISTRSTVO ZA ZUNANJE ZADEVE:
- Iztok Grmek, vodja sektorja
MINISTRSTVO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO:
- dr. Saša Knežević
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE:
- Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet
- Franc Seršen, podpredsednik Sekcije za promet
- Peter Mirt, podpredsednik Sekcije za promet
- Franc Vesel, član Kolegija predsednika OZS
GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE:
- Milan Slokar, predsednik Sekcije za prevoz blaga pri GZS
- Alojz Rehar, član IO Sekcije za prevoz blaga pri GZS
- Igor Sep, strokovni sodelavec
GENERALNA POLICIJSKA UPRAVA
- Robert More, predstavnik Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije

Fotogalerija