DARS: Uveljavitev novega sistema odstranjevanja vozil nad 3,5 t NDM z AC in HC s 01.04.2019

Družba DARS d.d. z dnem 01.04.2019 uveljavlja noveliran sistem odstranjevanja vozil z AC in HC v RS, pomoči na cesti in dela z avtodvigali, usklajen z določili Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestah (ZCes-1C), veljavnimi od 08.03.2018.

Zakonodajalec je z zakonskimi spremembami v 5a členu ZCes-1C odločno posegel v odstranjevanje vozil nad 3,5 t NDM z AC in HC v RS, pri tem je v odstavkih (4) in (5) določil tudi sankcioniranje nepooblaščenega odstranjevanja vozil nad 3,5 t NDM z AC in HC. Za sankcioniranje sta pooblaščeni Policija in Služba za cestninski nadzor DARS (CN DARS), ki sta zagotovili, da bosta kršitve teh zakonskih določil od samega začetka delovanja novega sistema dalje dosledno kaznovali.

V priloženem obvestilu so zajete osnovne in za vas prevoznike najbolj bistvene informacije glede novega sistema.

Od 01.04.2019 dalje je strogo prepovedano »patruljiranje« pogodbenih izvajalcev in njihovih partnerjev, predvsem  s kombiniranimi vozili z oranžnimi lučmi, po naših AC in HC in »prežanje na žrtve« - če bste opazili, da se to še dogaja, vas vljudno naprošamo, da nas ali DARS o tem nemudoma obvestite, da bodo lahko takoj ukrepali in takšno početje posameznih pogodbenih izvajalcev dosledno sankcionirali.

Del tega sistema je (enako, kot to velja v Italiji, Avstriji in Nemčiji) tudi plačilo opravljenih storitev pogodbenim izvajalcem pred ponovnim prevzemom vozila s strani uporabnika – lastnika.

Več v pripetem dokumentu.

Pripete datoteke

Fotogalerija