Evropski parlament: Poslanci sprejeli stališče o reformi pravil cestnega prevoza

Poslanci evropskega parlamenta so na zasedanju 4.aprila 2019 sprejeli stališče glede predlogov zakonodajnih sprememb v okviru mobilnostnega svežnja ukrepov. Objavljamo sporočilo za javnost EP in povezavo na sprejeta besedila. Sedaj sledi usklajevanje med Svetom, Parlamentom in Komisijo za izoblikovanje končnega besedila, ki bo sprejemljiv za vse strani.

Stališče Evropskega parlamenta o pravilih o napotitvi delavcev je bilo sprejeto s 317 glasovi za, 302 proti in 14 vzdržanimi.
Sprejeto besedilo: Zahteve za izvrševanje ter posebna pravila za napotitev delavcev v sektorju cestnega prometa ***I

Stališče o pravilih o času počitka voznikov je bilo potrjeno s 394 glasovi za, 236 proti in 5 vzdržanimi.
Sprejeto besedilo: Dnevni in tedenski čas vožnje, najkrajši odmori in čas počitka ter določanje položaja s tahografi ***I

Stališče o spremembi pravil za opravljanje dejavnosti cestnega prevoznika in cestnega prevoza blaga, določitvi pravil o kabotaži in boju proti slamnatim podjetjem je bilo sprejeto s 371 glasovi za, 251 proti in 13 vzdržanimi.
Sprejeto besedilo: Prilagoditev razvoju v sektorju cestnega prometa ***I

SPREJETA STALIŠČA PARLAMENTA na kratko
zamenjati obstoječo omejitev o številu kabotažnih dejavnosti (prevozne dejavnosti v drugi državi EU po čezmejni dostavi) s časovno omejitvijo (trije dnevi)
- uvesti registracijo prečkanja mej s tahografi v vozilih
- uvedba obdobja mirovanja za vozila, ki bi ga ta preživela v domači državi (60 ur), preden bi se odpravila na drugo kabotažo
- podjetja cestnega tovornega prometa bi morala opravljati pretežni del dejavnosti v državah članicah, v katerih so registrirana
- lahka gospodarska vozila, bi morala tudi slediti pravilom EU za prevoznike
- pravila o napotitvi bi naj veljala za kabotažo in čezmejne prevozne dejavnosti, z izjemo tranzitnih dvostranskih dejavnosti in dvostranskih dejavnosti z enim dodatnim natovarjanjem ali raztovarjanjem v vsako smer (ali nobenim na poti v namembno državo ali dvema ob povratku)
- podjetja bodo morala organizirati delo voznikov na način, da se bodo delavci lahko redno vračali domov (vsaj vsake štiri tedne)
- vozniki obdobij obveznega počitka ob koncu tedna ne bi smeli preživeti v kabini

Od teh sprejetih stališč je z vidika slovenskih prevoznikov najbolj sporna prepoved opravljanja rednih tedenskih počitkov v vozilu, uvedba obdobja mirovanja v trajanju 60 ur pri kabotažnih prevozih ter obveza napotitve pri mednarodnih prevozih. S temi stališči smo seznanili tudi slovenske evropske poslance tako na posvetu z njimi na GZS, dne 15. februarja 2019, kakor tudi v dopisni obliki. Zaprosili smo jih, da ne podprejo poročil, prav zaradi izpostavljenih spornih določil.

Od slovenskih poslancev so našemu zaprosilu sledili sledeči evropski poslanci: Romana Tomc, Patricija Šulin, Alojz Peterle, Milan Zver.
Evropski poslanci: Ivo Vajgl, Tanja Fajon, Igor Šoltes niso podprli naših pogledov in so glasovali za sprejem stališč in poročil v taki obliki kot sprejeto.
Evropski poslanec Franc Bogovič bi sledil našemu zaprosilu, a se žal ni utegnil udeležiti glasovanja v Bruslju, ker je imel obveznosti v Sloveniji.

Sedaj sledi usklajevanje med Evropskim Parlamentom in Evropskim Svetom ob asistiranju Komisije. Po nekaterih navedbah bi se Parlament in Svet naj kmalu začela usklajevati, vendar zaenkrat ne pričakujemo, da bi do uskladitve prišlo pred evropskimi volitvami. Bolj verjetno je, da bo končni dogovor dosežen v drugi polovici leta po volitvah. 

V nadaljevanju objavljamo povezave na izjave in tiskovno konferenco po glasovanju v EP, dne 4.4.2019.

Evropski parlament : Sporočilo za javnost >>> Mobilnost: Poslanci sprejeli stališče o reformi pravil cestnega prevoza

Glasovanje o mobilnostnem svežnju: izjave poročevalcev
04.04.2019
Vir: https://multimedia.europarl.europa.eu/sl/mobility_6507_pk 
Mobilnostni sveženj: izvleček glasovanja
04.04.2019
Vir: https://multimedia.europarl.europa.eu/sl/mobility_6507_pk
Tiskovna konferenca
04.04.2019
Vir: https://multimedia.europarl.europa.eu/sl/mobility_6507_pk 

Fotogalerija