EU Komisija - nobenih dokazil za redne tedenske počitke izven vozil

EU Komisija v zvezi z vprašanjem opravljanja rednih tedenskih počitkov izven vozil mednarodnemu združenju IRU pojasnjuje, da s strani nadzornih organov od voznikov ne smejo biti zahtevana nobena dokazila.

EU Komisija je v pisanju naslovljenem na IRU precizirala pooblastila nacionalnih nadzornih organov pri izvajanju nadzora opravljanja rednih tedenskih počitkov (45 ur in več) izven vozila. Nadzorni organi niso pooblaščeni oziroma nimajo pravice od voznika zahtevati kakršnekoli dokumente/dokazila (kot npr. hotelske račune), ki bi dokazovali opravljanje predhodnega/ih rednega/ih tedenskega/ih počitka/ov.

 Za utemeljitev EU Komisija napotuje na člen 36 Uredbe 165/2014, kjer so navedeni dokumenti, ki jih nadzorni organi lahko zahtevajo od voznika za dokazovanje skladnosti z Uredbo 561/2006. Med temi dokumenti ni nobenih dokazil za redne tedenske počitke.

EU Komisija tako pojasnjuje, da se nespoštovanje opravljanja rednih tedenskih počitkov (45 ur in več) izven vozila lahko sankcionira/kaznuje samo v primeru, če se kršitev voznika ugotovi na licu mesta, pri samem dejanskem opravljanju rednega tedenskega počitka v vozilu.

V kolikor bi s strani posameznih držav članic bila izvajana drugačna praksa pri kaznovanju, pa EU Komisija priporoča, da se podjetja obrnejo na pristojne organe z navedeno obrazložitvijo (v priponkah objavljamo v ang. (original), itl. in fra. jeziku - prevoda) in zahtevajo povrnitev plačane globe.

Vir:
- novica DSLV: https://www.dslv.org/dslv/web.nsf/id/li_fdihbbhb66.html 
- novica trans.info: https://trans.info/en/the-european-commission-restricts-the-control-of-truck-drivers-133489
- Original novica IRU: https://www.iru.org/resources/tools-apps/flash-info?page=0

Pripete datoteke

Fotogalerija