RTV prispevek: POZIV k prijavi RTV sprejemnikov

Prevozniki opozarjajo na prejem pozivov s strani RTV Slovenija glede prijave RTV sprejemnikov in plačevanja RTV prispevka. Prevozniki so pozvani k prijavi posameznih radijskih sprejemnikov v tovornih vozilih in avtobusih.

Zadeva v zvezi s pozivi RTV Slovenija je povsem legitimna. Kar čudi je sprememba oziroma praksa, ker do danes velika večina prevozniških podjetij ni plačevala RTV prispevka po vozilu, ampak kolikor smo bili obveščeni se je povečini plačevalo RTV prispevek na sedežu podjetja, čeprav bi RTV lahko tudi že v preteklosti terjal plačilo RTV prispevka po vozilu pa tega ni počel oziroma to ni bila praksa.

Zakonodajne osnove:
Zakon o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B in 9/14)
Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija (Uradni list RS, št. 4/19)

V skladu z Zakonom o RTVS je zavezanec za plačilo prispevka za RTV vsak, ki ima radijski ali televizijski sprejemnik, pri čemer se šteje, da je to vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalec oz. plačnik električne energije v javnem električnem omrežju.

V skladu z 2. odstavkom Pravilnika o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe RTVS se za radijski sprejemnik šteje tudi sprejemnik, nameščen v avtomobilu oziroma v drugih prevoznih sredstvih.

Kar se tiče višine prispevka, je v 32. členu Zakona o RTVS določeno:
Mesečni prispevek se plačuje RTV Sloveniji v naslednji višini:
za zasebno rabo:
a) zavezanci – fizične osebe plačujejo za vse televizijske in radijske sprejemnike ter druge naprave, ki omogočajo sprejem radijskih oziroma televizijskih programov, ki jih uporabljajo osebno ali skupaj s člani družine, 12,75 eura;
b) če ima zavezanec za zasebno rabo le enega ali več radijskih sprejemnikov, nima pa drugih naprav, ki bi mu omogočale sprejem televizijskih programov, plačuje 3,77 eura;
c) prispevek v višini iz prejšnjih dveh točk velja tudi za pravne osebe, državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in samostojne podjetnike posameznike, vendar za vsak sprejemnik, če je sprejemnik namenjen izključno osebni rabi zaposlenih ali samostojnega podjetnika posameznika;

Edini način za zavezanca za razbremenitev obveznosti plačila je s podajo izjave(glej: Priloga 2: Obrazec PO: Odjava RTV sprejemnika za pravne osebe) v roku , določenem v 3. členu tega pravilnika (rok je 15 dni), da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je seznanjen z zakonskimi posledicami neresnične izjave.

S strani zbornic (GZS in OZS) smo pripravili predlog spremembe Zakona o RTV s katerim bi se v zakonu opredelilo izjemo za tovorna vozila/BUS, ki opravljajo mednarodne prevoze.

Posredovali smo tudi poziv ga. Juditi Kene za sestanek in vas bomo obvestili o izsledkih sestanka.

Fotogalerija