MP OBREŽJE in GRUŠKOVJE: ukrepi za večjo pretočnost: delovna skupina

Predstavniki zbornic (GZS in OZS) so skupaj s predstavniki vladnih služb opravili oglede mejnih prehodov MP OBREŽJE in GRUŠKOVJE ter dogovorili ukrepi za povečanje pretočnosti tovornega in avtobusnega prometa na omenjenih mejnih prehodih. 

Dogovorjeni ukrepi MP Obrežje:
- izstopne ceste za tovorni promet v smeri RH so v delu (zaključek poleti 2019),
- rušitev betonskih podestov za potrebe lažjega pregleda podvozji tovornih vozil se prične v avgustu 2019 in je terminsko usklajeno z policijo na MP Obrežja. (zaključek poleti 2019). Ponudbe so pridobljene v naslednjem tednu bo podpis pogodbe in začetek del po terminskem planu
- nova nadstrešnica potrebuje gradbeno dovoljenje zaradi poseganja v konstrukcijo predvidena ureditev do pomladi 2020.
- Dodatne usmerjevalne tabel za avtobusni promet še niso nameščene, Policija trenutno namešča bralnik dokumentov za samodejno registracijo potnikov v nov del pregledovalnice avtobusnih potnikov. Trenutno se na MP Obrežje Policija še ni odločila, kako naj bi se avtobusni promet usmerjal, zato nismo pričel z aktivnostmi za postavitev omenjene table. Vodstvo PMP je seznanjeno z našo namero, ko se bodo odločili, bodo table postavljene v kratkem času (dogovorjeno z dobaviteljem).

Dogovorjeni ukrepi MP Gruškovje:
- Pri vstopu na tovorni plato MP se odstrani tehtnica in s tem omogočita dva vzporedna uvoza za pregled. V ta namen se tudi priredi uvoz z delno odstranitvijo prometnih otokov na platoju, ki bo omogočal normalno manevriranje tovornim vozilom. Ko bo izveden vzporedni uvoz, se na nadstrešnico sedanje tehtnice postavijo še obvestilne table, ki bodo po potrebi usmerjale prazna tovorna vozila na levi pas, ostala pa na desnega. Podobne ustrezne table se namestijo tudi na nadstrešnico za pregled vozil. Sočasno se bodo tudi postavile ustrezne montažne betonske ograde za usmerjanje tovornega prometa. Po izvedenih delih se obnovijo še talne oznake in dopolnijo z oznako za izključitev motorja. Za izvedbo del, so zadolžene ustrezne službe na MJU – rok jeseni 2019.
- Za mejnim prehodom občasno prihaja do ustavljanja in parkiranja tovornih vozil zaradi različnih vzrokov. Ker to močno ovira pretočnost prometa, je bil s strani policije dan predlog, da se postavi obvestilna tabla, ki bo voznikom nedvoumno prepovedovala parkiranje ter ustavljanje in bo tudi omogočala morebitno kaznovanje kršiteljev. Za izvedbo del, so zadolžene ustrezne službe na MJU – avgust 2019.
- Na izstopu iz RS se pas za tovorni izstop se ustrezno razširi tako, da bo omogočal prevoz izrednih tovorov ob normalnem delovanju MP. Za izvedbo del, so zadolžene ustrezne službe na MJU – rok jeseni 2019.

Fotogalerija