Vlada RS: sprejem predloga sprememb Zakona o prevozih v cestnem prometu

Vlada RS je na seji dne, 29.8.2019 sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2). Celotno sporočilo za javnost Vlade RS je objavljeno na spletnem portalu gov.si .

V predlogu sprememb ZPCP-2 je na podlagi pobude zbornic (GZS in OZS) predvidena tudi zaostritev pogojev pri podeljevanju licenc Skupnosti (upravljavec prevozov, zaposleno osebje, sedež, uradne ure...). Sprejet predlog spremembe Zakona o prevozih v cestnem prometu je objavljen med vladnimi gradivi - TUKAJ.

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu je bil posredovan tudi že v obravnavo v DZ RS (EPA 0758-VIII, 30.8.2019, ZPCP-2G) po rednem postopku.

Predvidene spremembe glede licence Skupnosti /prosimo Vas tudi za komentar ali s spremembo gremo v pravo smer/ glejte sledeče člene v predlogu:

Za 32.b členom se doda nov 32.c člen, ki se glasi:

»32.c člen
(posebne določbe za licenco Skupnosti)

 (1) Za pridobitev licence Skupnosti je oseba lahko  upravljavec prevozov samo v enem podjetju in mora biti zaposlena za poln delovni čas. To ne velja za osebe, ki so v podjetju več kot 25 odstotni lastniki. Če ima podjetje namesto upravljavca prevozov imenovano fizično osebo, ki opravlja naloge upravljavca prevozov v skladu z drugim odstavkom 4. člena Uredbe 1071/2009/ES (pogodbeni upravljavec), je ta oseba lahko namesto upravljavca prevozov upravljavec samo v enem podjetju, ki ne sme imeti skupno več kot pet vozil, pod pogojem, da ni že upravljavec prevozov v drugem podjetju.

(2) Za pridobitev licence Skupnosti mora imeti podjetje za poln delovni čas zaposleno določeno število voznikov in drugih zaposlenih (npr. administracija, mehaniki, disponenti) v sorazmerju s številom vozil, za katera je izdan izvod licence. V času uradnih ur, ki jih določi prevoznik in priglasi pri izdajatelju licence, mora biti določeno število zaposlenih prisotnih na sedežu podjetja ali v drugih prostorih, iz katerih se vodi dejavnost podjetja v Republiki Sloveniji. Minimalno število zaposlenih glede na število vozil in njihovo prisotnost v podjetju, predpiše minister, glede na velikost podjetja.

 (3) Za pridobitev licence Skupnosti mora imeti podjetje na razpolago ustrezne prostore v skladu s 5. členom Uredbe 1071/2009/ES. Minimalno velikost, opremo in namen prostorov predpiše minister.«.

 42. člen se spremeni tako, da se glasi:

»42. člen
(vpis vozniške kvalifikacije)

(1) Kot dokaz o pridobljeni vozniški kvalifikaciji oziroma podaljšanju veljavnosti kvalifikacije upravni organ, pristojen za izdajo vozniških dovoljenj (v nadaljnjem besedilu: izdajatelj), na podlagi spričevala o pridobljeni temeljni kvalifikaciji ali spričevala o končanem rednem usposabljanju (podaljšanje pridobljene kvalifikacije) vpiše v vozniško dovoljenje ali v izkaznico o vozniških kvalifikacijah kodo Unije »95« v skladu z Direktivo 2006/126/ES.

(2) Vozniška kvalifikacija voznika se vpiše v veljavno vozniško dovoljenje, če je bilo to izdano v Republiki Sloveniji. Če voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, izdanega v Republiki Sloveniji, se mu izda izkaznica o vozniških kvalifikacijah, pri čemer izdajatelj preveri veljavnost vozniškega dovoljenja za kategorije, pri katerih se vpiše koda. Vpis kode v vozniško dovoljenje ali izdajo izkaznice o vozniških kvalifikacijah opravi izdajatelj.

 (3) Označba kode Unije »95« na izkaznici o vozniških kvalifikacijah ali na vozniškem dovoljenju, ki ju je izdal pristojni organ druge države članice v skladu z Direktivo 2003/59/ES, izkazuje pridobljene vozniške kvalifikacije in se priznava na območju Republike Slovenije.

 (4) Vozniki, državljani tretjih držav, ki vozijo vozila za cestni prevoz blaga, lahko tudi s potrdilom za voznike, določenim z Uredbo 1072/2009/ES, dokažejo, da imajo temeljno kvalifikacijo voznika in opravljeno redno usposabljanje, če je v potrdilu v polju za opombe navedena koda Unije »95«. Kodo na vlogo voznika v potrdilo vnese izdajatelj tega potrdila, če mu voznik predloži ustrezno spričevalo ali drugo ustrezno dokazilo, da izpolnjuje zahteve glede kvalifikacij in zahteve glede usposabljanja iz tega zakona. Potrdila za voznike, ki nimajo kode Unije »95«in so bila izdana pred 23. majem 2020 v skladu s 5. členom Uredbe 1072/2009/ES, se sprejmejo kot dokaz o kvalifikacijah do izteka njihove veljavnosti.

 (5) Voznikom, ki pridobijo temeljno kvalifikacijo za prevoz oseb in prevoz blaga in imajo različno veljavnost vozniške kvalifikacije oziroma kode Unije za te vrste prevozov, se ob končanem rednem usposabljanju veljavnost kode oziroma kvalifikacije za obe vrsti prevozov izenači tako, da se veljavnost manj časa veljavne kvalifikacije oziroma kode izenači z veljavnostjo kode oziroma kategorije, ki velja dalj časa.«.

 PREHODNE DOLOČBE

35.člen
(1) Minister izda predpise iz 32.c člena, četrtega odstavka 52. člena, osmega odstavka 53. člena in četrtega odstavka 114.g člena zakona v šestih mesecih od uveljavitve tega zakona.

36.člen

(1) Izdane licence Skupnosti za prevoz blaga ali potnikov veljajo do izteka njihove veljavnosti.

(2) Podjetja, ki imajo veljavno licenco Skupnosti za prevoz blaga ali potnikov, morajo pogoje iz novega 32.c člena zakona izpolniti v enem letu od uveljavitve tega zakona.

39.člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

 

Fotogalerija