MZI in DARS: CESTNINA: predlog ukinitve popustov

V ponedeljek, 26.8.2019, smo se na ministrstvu za infrastrukturo sestali vezano na problematiko priznavanja popustov na cestnino za EETS ponudnike in izdajatelje plačilnih kartic za gorivo.

Sestanek je bil sklican z namenom, da MZI predstavnikom avtoprevozniškega sektorja predstavi opozorilo Evropske komisije glede priznavanja popustov na cestnino za EETS ponudnike in izdajatelje plačilnih kartic za gorivo ter da se dogovorijo nadaljnji ukrepi povezani s tem.

MZI vidi rešitev v ukinitvi obstoječega sistema rabatov predvidoma s 1. 1. 2020, s čimer bi preprečili nadaljnje ukrepe Evropske komisije (uradni opomin, tožba pred sodiščem EU).

S strani GZS in OZS smo izpostavili, da so popusti običajni tudi v drugih državah članicah Skupnosti ter da nasprotujemo ukinitvi popustov.

Zaključki sestanka:
1. MZI bo predstavnike avtoprevozniškega sektorja uradno obvestilo o odločitvi glede ukinitve rabatov ter o uvedbi novega cestninskega razreda R2;
2. MZI bo ponovno preučilo višino cestnine za nov cestninski razred R2 z namenom nadomestitve izgube ugodnosti avtoprevozniškega sektorja zaradi ukinitve rabatov oziroma vzpostavitve uravnotežene sheme višine cestnine med posameznimi cestninskimi razredi;
3. MZI bo organiziralo sestanek s predstavniki avtoprevoznikov in vodstvom MF;
4. MZI bo preverilo status razpisov v zvezi s subvencijami za nakup gum in plinskih vozil ter se zavzelo za pospešitev realizacije obeh razpisov;
5. MZI je pozvalo GZS in OZS, da do naslednjega sestanka konec septembra 2019 posredujeta predloge ukrepov, ki bi po njihovi oceni dodatno spodbujali dejavnost avtoprevozniškega sektorja.

Kako bodo potekali pogovori z MZI vas bomo sproti obveščali, vsekakor pa bomo vztrajali pri tem, da se popustov ne ukine.

Fotogalerija