UKRAJINA: vzpostavitev sistema tehtanja vozil med vožnjo

Ukrajina je sprejela zakon s katerim povečuje globe za prekoračitev največjih dovoljenih mas tovornih vozil in hkrati vzpostavlja moderen sistem tehtanja vozil med vožnjo (t.i. "WIM - weight in motion").

Plačilo glob za prekoračitev največjih dovoljeni mas (teže) bo po novem določena v razponih od ca. 320,-€ pa do 1.300,-€:
- prekoračitev teže za 5 - 10%: 8.500 UAH (ca. 320,-€)
- prekoračitev teže za 11 - 20%: 17.000 UAH (ca. 640,-€)
- prekoračitev teže za več kot 20%: 34.000 UAH (ca. 1.300,-€)

V primerjavi z dozdajšnjimi višinami glob, ki so bile postavljene v razponu od ca. 20 do 25 EUR je to kar večkratni dvig glob.

Pri vozilih s tujimi registrskimi številkami velja, da mora globo plačati oseba, ki je tovorno vozilo pripeljala v državo, se pravi voznik. V primeru neplačila globe se lahko izreče prepoved vstopa v Ukrajino.

Pri tem si Ukrajina obeta več nadzora s vzpostavitvijo več nadzornih točk sistema za tehtanje vozil med vožnjo, ki sicer že deluje testno. Kdaj bo sistem uradno vklopljen oziroma aktiviran pa v tem trenutku ni znano.

Zemljevid WIM točk
- rumene, zelene in rdeče oznaka...lokacije starih in novih WIM točk
- modre oznake...obstoječe fiksne tehtalne lokacije


Prikaz delovanja sistema

Vir: https://trans.info/en/ukraine-installs-modern-truck-weighing-systems-and-increases-fines-foreign-truckers-will-not-escape-unpunished-162194

Fotogalerija