EP: Mobilnostni sveženj: Odbor za promet podprl dogovor z ministri EU


EP: Mobilnostni sveženj ukrepov: Odbor za promet (TRAN) potrdil dogovor z ministri EU

 

Odbor za promet in turizem je včeraj, 21.01.2020, potrdil dogovor med pogajalci Parlamenta in finskega predsedstva o reformi sektorja cestnega prometa.

Sporazum ohranja obstoječe omejitve kabotaže (tri operacije v sedmih dneh), pri čemer se bodo za preprečitev ilegalnih kabotaž uporabljali tahografi z registracijo mejnih prehodov.

Za preprečitev "sistematičnih kabotaž" bo uveljavljeno štiri dnevno "obdobje hlajenja", preden se bo lahko v isti državi z istim vozilom izvajalo nadaljnje kabotažne prevoze.

Za boj proti tako imenovanim podjetjem "poštni nabiralniki" bodo morala podjetja v cestnem prometu izvajati znatne dejavnosti v državi članici, v kateri so registrirana (so pridobila licenco Skupnosti). Nova pravila bodo prav tako zahtevala, da se tovornjaki vsakih osem tednov vrnejo v operativni center podjetja.

Za opravljanje mednarodnih prevoznih storitev prevozniki vse pogosteje uporabljajo tudi kombije , zato bodo za te prevoznike (ki uporabljajo lahka gospodarska vozila nad 2,5 tone) prav tako veljali predpisi EU za prevoznike in bodo morali kombije opremiti s tahografi.

Dogovorjena pravila o napotitvi voznikov določajo, da se pravila za napotitev uporabljajo za kabotažne in mednarodne prevoze, izjema pa velja za tranzitne prevoze, bilateralne prevoze in bilateralne prevoze z enim dodatnim nakladanjem ali razkladanjem v vsaki smeri (ali nič na poti ven - izhodni prevoz in dve ob vračanju vozila v domačo državo).

Podjetja bodo morala organizirati svoje prevoze tako, da se bodo vozniki v mednarodnem tovornem prometu lahko vrnili domov v rednih presledkih (vsake tri ali štiri tedne).

Obveznega rednega tedenskega počitka ne bo mogoče opravljati v kabini tovornjaka. Če bo to obdobje rednega tedenskega počitka opravljano v tujini, bo podjetje moralo nositi stroške nastanitve.

V izjemnih primerih bodo na osnovi novih pravil vozniki prekoračili čas vožnje, da se vrnejo domov na tedenski počitek, ko so zelo blizu domače baze.

Začasni sporazum o napotitvi voznikov je bil sprejet z 27 glasovi za, 22 proti in brez vzdržanih glasov.
Začasni sporazum o počitku voznikov je bil potrjen z 27 glasovi za, 17 proti in 5 vzdržanimi.
Začasni sporazum o dostopu na trg in kabotaži je bil sprejet z 32 glasovi za, 17 proti in brez vzdržanih glasov.


Naslednji koraki

Ta sporazum bodo morali zdaj potrditi ministri EU in nato še parlament kot celota.

Pravila o napotitvi bodo veljala 18 mesecev po začetku veljavnosti pravnega akta.
Pravila o časih voženj in počitkov, vključno z vračanjem voznikov, bodo veljala 20 dni po objavi akta.
Pravila o vračanju tovornjakov in druge spremembe pravil o dostopu na trg pa se bodo uporabljale 18 mesecev po začetku veljavnosti akta o dostopu na trg.

Vir: Evropski parlament

Pripete datoteke

Fotogalerija