Bolgarija: Nov sistem cestninjenja s 1.marcem 2020

BOLGARIJA - nov sistem cestninjenja s 1.marcem 2020

 

S 1.marcem 2020  v Bolgariji vpeljujejo nov elektronski cestninski sistem po prevoženi razdalji, ukinja pa se stari vinjetni način (dnevna, tedenska, mesečna vinjeta).  Višina cestnine bo odvisna od prevožene razdalje, tehničnih značilnostih vozila (največje dovoljene mase, št. osi, emisijski razred) in kategorije ceste (avtoceste, ceste 1.razreda).

Skupna dolžina cest, na katerih bodo težka vozila nad 3,5 tone plačala cestnine na začetku cestninskega sistema od 1. marca 2020 je 3 115 km. To vključuje 803 km avtocest in 2 312 km od cest prvega razreda. Izbira satelitske tehnologije omogoča Bolgariji, da zaračuna pristojbine na celotnem nacionalnem cestnem omrežju, vključno s cestami nižjega razreda. 

Več si lahko preberete na spletni strani https://www.bgtoll.bg/en/.

V primeru kršitev (neplačilo, nepravilno delovanje obu enote...) so predvidene globe, kakor tudi možnost plačila nadomestne/kompenzacijske cestnine na podlagi katere se bo mogoče izogniti upravni kazni/postopku.
Plačilo kompenzacijske dajatve (nadomestne cestnine), bo moralo biti opravljeno na kraju samem z bančno kartico preko POS terminala (ali pa v  v roku 14 dni z bančnim nakazilom), pri čemer je razpon dajatve postavljen od 77 EUR do 383 EUR glede na vrsto vozila.

Izračun cestnine/kalkulator cestnine: https://trots.bgtoll.bg/

 

Vir: trans.info, bgtoll.bg

 

Fotogalerija