Vozniki: vračanje na delo v Slovenijo z osebnimi vozili - POJASNILO 02.07.2020

Vračanje voznikov na delo v Slovenijo (z osebnimi vozili)

 02.07.2020

Prvi odstavek (3. točka in 4. točka) 10. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 83/20, 86/20, 88/20 in 90/20, v nadaljnjem besedilu: Odlok) določa izjemo za voznike od obvezne določitve karantene na podlagi 9. člena Odloka.

3. točka 10.člena določa, da se 9. člen (karantena) ne uporablja za: »osebo, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to ob prehodu meje izkazuje s »Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza« iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1) ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec;«,

 V delovni skupini s področja transporta smo v sodelovanju s policijo pripravili skupno stališče, da oseba, ki želi uveljavljati izjemo iz 3. točke prvega odstavka 10. člena Odloka, mora imeti pri sebi enega izmed naslednjih dokumentov:

  1. Spričevalo za delavce v sektorju mednarodnega prevoza iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1);
  2. Potrdilo za voznike za prevoz blaga po cesti za najem ali plačilo v okviru licence Skupnosti (med vozniki t.i. »roza obrazec«), ki ga na podlagi Uredbe 1072/2009 izdajata Obrtna ali Gospodarska zbornica Slovenije;
  3. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki ga izda pristojna upravna enota.


Enemu od teh treh zgoraj navedenih dokumentov mora oseba obvezno priložiti:

  • izjavo, ki vsebuje podatke o podjetju, vozniku, dnevu in uri začetka vožnje, reg. št. vozila in smer oz. državo, kamor odhaja iz Slovenije.

 

POZOR: opredelitev dopustnega časa od vstopa v Slovenijo do začetka vožnje !!!

Za napotitev na ali z opravljanja nalog mednarodnega prevoza se šteje, če od ure vstopa osebe v Republiko Slovenijo do ure začetka vožnje (ki je razvidna iz izjave v prilogi 4) mine največ 6 ur.

Pojasnilo
Če torej voznik vstopi v Slovenijo ob 2.30 uri in ima predviden odhod na pot ob 8.15 uri, šteje, da gre za napotitev na ali z opravljanje nalog mednarodnega prevoza in se mu karantena ne odredi. Če bi imel predviden odhod ob 10.45 uri (in bi torej čas od vstopa do začetka vožnje trajal več kot 6 ur), šteje za tedenskega delovnega migranta po 1.a točki prvega odstavka 10. člena Odloka, ki lahko izjemo uveljavlja samo ob predložitvi negativnega izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

OPOZORILO
Voznike opozorite na higienska priporočila NIJZ -
https://nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2-v-obdobju-sproscanja-ukrepov.
Vračanje voznikov domov, v države s poslabšano epidemiološko sliko (Srbija, BIH in Kosovo) je rizična z vidika možnosti prenosa okužbe. Vozniki naj se zavedajo, da z vračanjem domov lahko ogrožajo tudi zdravje svojih bližnjih.
Pripete datoteke

Fotogalerija