Sprememba Zakona o pravilih cestnega prometa - ZPrCP-E

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-E)

(Uradni list RS, št. 92/20)

V Uradnem listu RS, št. 92/20, je objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPRCP-E), ki je bil sprejet na pobudo skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Mojco Žnidaršič, in bi po besedah predlagateljev naj gasilskim, športnim in kulturnim društvom ter drugim neprofitnim organizacijam olajšal prevoze svojih najmlajših članov.

Veljati začne s 14.07.2020.

Spremembe:

  • definicija skupine otrok - razširjenost izjeme: »38. »skupina otrok« je skupina najmanj petih predšolskih otrok ali otrok, ki obiskujejo osnovno šolo, in ki predstavljajo večino potnikov v motornem vozilu. Skupina petih ali več otrok družine in sorodnikov v ravni črti in v stranski črti do vštetega tretjega kolena in skupina petih ali več otrok, ki se prevaža v javnem linijskem prevozu potnikov, se ne šteje za skupino otrok;«.
  • prenehanje uporabe tahografa pri prevozu skupine otrok z vozili, ki so zasnovana in izdelana za prevoz več kot osmih potnikov poleg voznika: 
    • zakonsko določilo: preneha veljati tretji odstavek 2.a člena Zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih (Uradni list RS, št. 45/16 – uradno prečiščeno besedilo in 62/16 – popr.).
    • tretji odstavek 2.a člena:  (3) Uredba 165/2014/EU, Uredba 561/2006/ES, AETR in ta zakon se uporabljajo tudi za prevoze skupine otrok, kot so opredeljeni v zakonu, ki ureja varnost cestnega prometa.
  • odpravljena obveza tehničnih pregledov vsakih 6 mesecev za vozila za prevoz skupine otrok, ki so zasnovana in izdelana za prevoz največ osmih potnikov poleg voznika
Pripete datoteke

Fotogalerija