EU: Evropski parlament sprejel Uredbo o elektronskih informacijah o prevozu blaga

Evropski parlament sprejel Uredbo o elektronskih informacijah o prevozu blaga

 

Evropski parlament je 8. julija 2020 na plenarnem zasedanju sprejel Uredbo o elektronskih informacijah o prevozu blaga (tako imenovano: "eFTI uredbo" - electronic freight transport information). To je pomemben korak k digitalizaciji prevoza v Evropi.
Uredba o eFTI obvezuje države članice EU, da sprejmejo regulativne podatke o prevozu, če jih podjetje želi posredovati v digitalni obliki. Hkrati uredba eFTI usklajuje podatke in sisteme, prek katerih se podatki izmenjujejo v različnih državah, zakonodajni predpisi in načini prevoza.

Uredba o eFTI obravnava več glavnih vprašanj digitalizacije prevoza v Evropi. Kot je omenjeno v presoji vplivov Evropske komisije, je ena glavnih ovir sprejemanje elektronskih informacij s strani organov oblasti. eFTI bo te organe obvezal k sprejemu informacij v digitalni obliki. Druga glavna ovira je razdrobljenost oziroma različni standardi pri elektronski izmenjavi podatkov. Z določitvijo usklajenih in podrobnih pravil ter specifikacijo bo eFTI preprečil to razdrobljenost. Evropska komisija ocenjuje, da je z uredbo o eFTI mogoče doseči 20–27 milijard EUR prihrankov pri upravnih stroških za operaterje/podjetja v 20 letih na osnovi izmenjave podatkov v elektronski obliki.

Pričakuje se, da se bo z izvajanjem uredbe o eFTI začelo leta 2024, v celoti pa naj bi se začela izvajati leta 2025.

Več:

Fotogalerija