ITALIJA: pogoji za vstop v R.Italijo, 14.07.2020

ITALIJA: pogoji za vstop v R.Italijo, 14.07.2020

Veleposlaništvo Republike Italije v Republiki Sloveniji je obvestilo o novih pogojih za vstop v Republiko Italijo. Iz obvestila izhaja,  da so vozniki  tovornih vozil pod trenutno veljavnimi pravili izvzeti od obvezne 14 dnevne samoizolacije ob vstopu v Republiko Italijo. Opozarjamo  na samozaščitno ravnanje in dejstvo, da se lahko pravila že jutri zaostrijo. 

Policisti na SLO meji ne bodo prepovedovali vstopa v RS voznikom tovornih vozil na podlagi 12. člena odloka. Še vedno pa bodo morali ti vozniki za vstop v RS izkazovati eno od izjem iz 10. člena odloka (1. do 16. točko, če so rezidenti ali prihajajo iz "rumenih držav" ali 2. do 7. točko, če so rezidenti ali prihajajo iz "rdečih"). 

Nekatera osnovna merila za vstop v Republiko Italijo od 1. 7. 2020 so naslednja:

Neomejena ostajajo potovanja med državami članicami EU, državami članicami Schengenskega sporazuma (države, ki niso članice EU, vendar so članice Schengenskega sporazuma), Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske, Andoro, Monakom, Republiko San Marino in Vatikanom.

Osebe ki bodo v Republiko Italijo pripotovale iz navedenih držav ne bodo morale dokazovati (upravičevati) svojega vstopa v Republiko Italijo in ne bodo deležne 14 dnevne karantene v samoizolaciji (razen če so se nahajale v kateri drugi državi v 14 dnevnem obdobju pred potovanjem v Republiko Italijo).

Od 1. 7. 2020 je vstop v Republiko Italijo ponovno dovoljen vsem prebivalcem naslednjih držav (razen, če prihajajo iz držav, iz katerih je vstop v Republik Italijo začasno prepovedan): Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. V teh primerih ni več potrebno dokazovati razloga za vstop v državo. 

 Vsem osebam, ki so v preteklih 14 dneh potovale ali bile v tranzitu ali se nahajale/bivale v naslednjih državah, ni dovoljen vstop v Republiko Italijo. Seznam držav:  Armenija, Bahrajn, Bangladeš, Brazilija, Bosna in Hercegovina, Čile, Kuvajt, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru in Dominikanska republika.


Za potovanja v in iz vseh ostalih držav je potovanje dovoljeno zaradi opravljanja dela, zdravja ali absolutne nujnosti ali vračanja domov oziroma na mesto prebivanja ali študija. Vsi ostali razlogi potovanja ostajajo prepovedani.

Osebe, ki bodo vstopale v Republiko Italijo iz vseh držav, razen iz držav članic EU, držav članic Schengenskega sporazuma, Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske , Andore, Monaka, Republike San Marino ali Vatikana, bodo morale prestati 14 dnevno karanteno v samoizolaciji, z nekaj izjemami.

Prepoved vstopa oziroma omejitve pri vstopu v Republiko Italijo ne veljajo za osebe, ki so v tranzitu skozi to državo

Vozniki tovornih vozil so izvzeti od obvezne 14 dnevne samoizolacije ob vstopu v Republiko Italijo.

Fotogalerija