Nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širjenja COVID-19

Nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širjenja COVID-19

 

Vlada je na dopisni seji dne, 16.7.2020, izdala nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije

Odlok začne veljati 20. julija 2020, z njegovo uveljavitvijo pa preneha veljati Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 83/20, 86/20, 88/20, 90/20, 93/20 in 95/20). 

Vozniki ostajajo med izjemami opredeljenimi v 10.členu, s tem, da so sedaj zajeti v sklopu 4. in 5. točke 1. odstavka 10.člena:

4. osebo, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to ob prehodu meje izkazuje s »Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza« iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1) ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec;
5. osebo, ki izvaja prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije ter za tovorni promet v tranzitu in zapusti Republiko Slovenijo v 12 urah po vstopu;

Še vedno velja (17.07.2020)

VOZNIKI - vračanje na delo v Slovenijo
(z osebnimi vozili)

Da se bo voznik lahko vrnil iz vikend počitka/dopusta v BIH ali SRB bo moral ob prestopu Slovenske meje policistom predložiti:
ALI

ALI

  • Potrdilo za voznike za prevoz blaga po cesti za najem ali plačilo v okviru licence Skupnosti (med vozniki t.i. »roza obrazec«), ki ga na podlagi Uredbe 1072/2009 izdajata Obrtna ali Gospodarska zbornica Slovenije;

ALI

  • Enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki ga izda pristojna upravna enota.

+ (plus) obvezno bo k enemu od zgoraj navedenih dokumentov moral predložiti

  • >>> Izjavo <<< ki vsebuje podatke o podjetju, vozniku, dnevu in uri začetka vožnje, reg. št. vozila in smer oz. državo, kamor odhaja iz Slovenije.

OBVEZNOupoštevati: od ure vstopa osebe v Republiko Slovenijo do ure začetka vožnje (ki je razvidna iz izjave v prilogi 4) lahko mine največ 6 ur.

DODATNA POJASNILA

  • v izogib težavam svetujemo obvezno uporabo pisnih/natisnjenih dokumentov( s strani MNZ sporočeno, da ne morejo zagotoviti upoštevanja e-oblik dokumentov s strani POLICIJE; viber, slika -MMS, e-mail)
  • v 6 urah od vstopa mora voznik pričeti z vožnjo; ni nujno, da v 6 urah od vstopa zapusti Slovenijo
  • po pričetku vožnje lahko gre tudi na naklad/razklad v Sloveniji; ni nujno, da gre neposredno v drugo državo;

 

Fotogalerija