Madžarska: spremembe s 1.septembrom: tovorni promet

Madžarska: spremembe s 1.septembrom: tovorni promet, potniški promet

 

S 1 .septembrom so na Madžarskem začele veljati nove omejitve vsled ponovitve epidemije koronavirusa. Omejitve vstopa so začele učinkovati s 1.9.2020 od 0:00 dalje.

Veljaven predpis: 408/2020 (VIII. 30.) korm. rend.

TOVORNI PROMET

Za tovorni promet oziroma voznike, ki izvajajo mednarodni tovorni promet še naprej velja izjema in se tovorni promet lahko nemoteno odvija. Pričakovati pa je daljše čakalne dobe na mejnih prehodih, na podlagi prakse in izkušenj zadnjih mesecev.

Vozniki so dolžni uporabljati zaščitna sredstva.

Vendar pa je tovorni promet na nekaterih mejnih prehodih vseeno omejen: obvestilo mkfe.hu 

SLO - H  Dolga vas - Redics   Dovoljen le tovorni promet med HU-SLO, od 1.9.2020, od 0.00
Tranzitni promet ni dovoljen.
A - H Rábafüzes  -  Heiligekreuz i.L  Dovoljen le tovorni promet med HU-AUT, od 1.9.2020, od 0.00
Tranzitni promet ni dovoljen  
SK - H  Vámosszabadi - Medvedpv  POPOLNA ZAPORA / tovorni promet ni dovoljen
SK - H Sátoraljaújhely - Čerhov  POPOLNA ZAPORA / tovorni promet ni dovoljen
HR - H Drávaszabolcs - Donji Mihojlac   POPOLNA ZAPORA / tovorni promet ni dovoljen 
HR - H  Barcs - Terezino Polje  Dovoljen le tovorni promet med HU-HRT, od 1.9.2020, od 0.00
Tranzitni promet ni dovoljen.  

Vseeno svetujemo, da se glede aktualnega stanja vedno sproti pozanimate preko:


Informacija s strani Veleposlaništva RS v Budimpešti glede sprememb mejnega režima v R.Madžarski s 1.septembrom 2020

Za tuje državljane vstop v HU praviloma ni dovoljen, razen v primeru predhodne pisne odobritve s strani HU policije. HU policija odobri izjemo na podlagi elektronske vloge, ki jo posameznik odda preko spletne strani http://www.police.hu/en/content/equity-request-to-enter-hungary.

Nameni, zaradi katerih je mogoče uveljaviti izjemo od splošne prepovedi vstopa tujih državljanov v HU, so naslednji:
-        Sodelovanje v sodnih postopkih pred HU sodišči na podlagi uradnega vabila sodišča oziroma drugega pristojnega organa;
-        Poslovni obisk oz. opravljanje dejavnosti, ki se izvaja na podlagi vabila HU organa javne uprave (ministrstvo, organ lokalne samouprave…);
-        Zdravljenje v HU na podlagi potrdila zdravstvene inštitucije, kjer bo zdravljenje potekalo;
-        Opravljanje študijskih obveznosti na podlagi potrdila izobraževalne ustanove;
-        Izvajanje storitev v potniškem prometu na podlagi potrdila delodajalca;
-        Udeležba na pomembnih družinskih dogodkih (poroka, krst, pogreb);
-        Skrb za ožjega družinskega člana skladno s V. poglavjem družinskega zakonika iz leta 2013;
-        Udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena;
-        Drugi utemeljeni razlogi.

Tudi v primeru odobritve izjeme od splošne prepovedi vstopa v  HU tujemu državljanu, je ta lahko podvržen zdravniškemu pregledu. V primeru suma na okužbo tuji državljan ne bo smel vstopiti v HU, pri čemer je, tudi v primeru da sum na okužbo ne obstaja, možno odrediti 14 dnevno uradno ali domačo karanteno. V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48 urnim razmikom. V primeru dveh negativnih testov se tujemu državljanu prizna izjema od odrejene karantene.  Vlogo tuji državljan lahko odda v angleškem ali madžarskem jeziku. Policija lahko vlogo zavrne, v kolikor (1) obstaja sum glede deklariranega namena vstopa v HU ali (2) če bi vstop v HU lahko predstavljal epidemiološko tveganje oz. grožnjo javnemu redu ali državni varnosti. Zoper določitev policije je možna pritožba.

Dnevni migranti: Dnevni migranti iz sosednjih držav v HU lahko vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo v največ 24h urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Dodatno morajo ob vstopu predložiti potrdilo o zaposlitvi pri HU delodajalcu. Podobna ureditev velja za HU dnevne migrante, ki živijo v 30 kilometrskem pasu na HU strani in delajo v sosednjih državah. Slednji se smejo v HU vrniti brez odrejene karantene, v kolikor HU niso zapustili za več kot 24 ur.

Tranzit potnikov: Tranzit skozi HU je dovoljen pod enakimi pogoji kot so veljali do sedaj. Potniki v tranzitu lahko HU prečkajo samo po zato določenem koridorju in morajo državo zapustiti v največ 24 urah. Ob poti so postanki dovoljeni samo na za to označenih postajališčih in bencinskih servisih. Ob vstopu so tranzitni potniki lahko zdravniško pregledani in v primeru suma na okužbo se prehod preko HU lahko zavrne. Potnik v tranzitu mora ob vstopu predložiti dokazila o namenu poti in ciljni državi ter dokazila, da bo lahko vstopil v naslednjo državo.

Fotogalerija